Kralj Petar II vraća se u Srbiju posle 72 godine
Foto: Wikipedija

Povratak

Kralj Petar II vraća se u Srbiju posle 72 godine

Društvo -
Kralj Petar će se pridružiti svojim precima u Kraljevskom mauzoleju na Oplencu, a do tog trenutka počivaće u miru u kapeli pri kraljevskom dvoru na Dedinju u Beogradu

BEOGRAD - Posmrtni ostaci kralja Petra II Karađorđevića biće prebačeni u Srbiju, a datum njegove sahrane na Oplencu biće naknadno određen tokom ove godine, izjavio je danas princ Aleksandar Karađorđević.

"Kralj Petar će se konačno pridružiti svojim precima u Kraljevskom mauzoleju na Oplencu. Do tog trenutka počivaće u miru u kapeli pri kraljevskom dvoru na Dedinju u Beogradu", rekao je princ Karađorđević, a saopšteno iz njegove kancelarije.

Princ Karađorđević je zahvalio predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, Vladi Srbije i Odboru za prenos posmrtnih ostataka članova kraljevske porodice na njihovoj nesebičnoj pomoći i savetima.

Kako je navedeno u saopštenju, datum sahrane biće određen kasnije tokom ove godine u dogovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom, predsednikom Nikolićem, Vladom Srbije i drugim kraljevskim kućama.

Princ Karađorđević je rekao da je povratak kralja Petra II u Srbiju veoma dirljiv događaj od velikog istorijskog značaja i da su on i njegova porodica veoma ponosni što se njegov otac Kralj Petar II konačno vraća kući.

Vlada Srbije u septembru prošle godine donela je odluku o obrazovanju Organizacionog odbora za prenos posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević u porodičnu kriptu crkve Svetog Đorđa na Oplencu.

Za predsednika Odbora imenovan je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Predsednik Nikolić rekao je u oktobru prošle godine da će Vlada Srbije nastojati da vrati i posmrtne ostatke kralja Petra II i pored toga što "postoje izvesni problemi sa SAD".

Kralj Petar II bio je najstariji sin kralja Aleksandra I i Kraljice Marije od Jugoslavije, rođen je u Beogradu, 6. septembra 1923. godine, obrazovanje je započeo u kraljevskom dvoru u Beogradu, posle čega je upisao školu Sandroid u Engleskoj, odakle se vratio posle ubistva svoga oca u Marselju, 1934. godine.Pošto je u vreme atentata Kralj Petar II imao samo 11 godina, kraljevsko upravljanje zemljom preneto je na namesništvo.

Početkom Drugog svetskog rata Kraljevina Jugoslavija našla se okružena zemljama koje su se pridružile silama osovine, kao saveznice nacističke Nemačke, a odluka Kneza Pavla da potpiše ugovor o nenapadanju sa nacističkom Nemačkom izazvala je žestoke proteste u zemlji, koji su 27. marta 1941. doveli do krize vlade i državnog udara koji su izveli oficiri Kraljevske vojske, podseća se u saopštenju.

Kako se dalje navodi, kao rezultat tih događaja, kralj Petar II proglašen je punoletnim, a nakon što je Jugoslavija okupirana, kralj Petar II bio je primoran da, zajedno sa Jugoslovenskom vladom, emigrira prvo u Grčku i Palestinu, a zatim u Egipat.

Kralj Petar II se u junu 1941. godine u Londonu pridružio drugim monarsima i liderima evropskih država koji su izbegli pred nacističkom okupacijom.Kralj Petar II nije nikada abdicirao, u izgnanstvu je prvo živeo u Londonu, a poslednje godine života proveo je u Americi, gde je posle duge i teške bolesti umro 1970.Sahranjen je u crkvi Svetog Save u Libertvilu u državi Ilinois.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track