Babić: Vučić će podržati rad Agencije za borbu protiv korupcije

Podrška

Babić: Vučić će podržati rad Agencije za borbu protiv korupcije

Društvo -
Na sastanku sam stekla snažan utisak da gospodin Vučić odlično razume nadležnosti i ulogu Agencije, navodi Tatjana Babić, nova direktorka Agencije za borbu protiv korupcije

BEOGRAD - Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić izjavila je da je dobila uveravanja da će joj prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić pružiti znatnu podršku koja će olakšati rad Agencije.

"Na sastanku sam stekla snažan utisak da gospodin Vučić odlično razume nadležnosti i ulogu Agencije. Dobili smo uveravanja da će nam pružiti znatnu podršku, što će nam olakšati rad", rekla je Babić.

Ona je ocenila da je od izuzetnog značaja to što Vučić "daje jasan signal da svi državni organi imaju odrešene ruke da rade svoj posao" i dodala da je uverena će ta saradnja biti uspešna.

"Borba protiv korupcije mora biti sistemska da bi dala dugotrajan i značajan rezultat i čini mi se da on (Vučić) to prepoznaje. Sve pojedinačne akcije ne mogu dati taj rezultat", kazala je nova direktorka Agencije za borbu protiv korupcije.

Prema njenim rečima, Agencija mora da sarađuje i sa nevladinim sektorom.

"Značajno je da rad Agencije bude krajnje transparentan i da imamo dobru saradnju s medijima", rekla je novoizabrana direktorka Agencije za borbu protiv korupcije.

Upitana da li se sastala s ministrom pravde Nikolom Selakovićem, ona je kazala da to "očekuje ovih dana". Komentarišući tekst Nacrta strategije za borbu protiv korupcije, Babić je rekla da on još nema "bitna obeležja strateškog dokumenta".

"Nije objašnjeno na osnovu čega su izabrane oblasti koje strategija pokriva, analiza stanja ili problema u vezi s korupcijom u oblastima nije valjano urađena, ne postoji koherentna veza između analize problema i definisanih ciljeva i mera koje bi trebalo da dovedu do otklanjanja uočenih problema", ocenila je Babić.

Po njenim rečima, taj dokument ne sadrži razrađen mehanizam za praćenje primene strategije, kao ni za uspešnu primenu planiranih mera.

"Nedostaje i deo o odgovornosti funkcionera za neispunjavanje obaveza iz strategije. Nema ciljeva ni mera za prevenciju korupcije. Sve ukazuje na to da bi u izradu strategije trebalo uključiti širok krug stručnjaka", kazala je Babić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track