SMAJLOVIĆ PODSEĆA ĐILASA: DS je donela zakon kako bi se obračunala s Kurirom!

SMAJLOVIĆ PODSEĆA ĐILASA: DS je donela zakon kako bi se obračunala s Kurirom!

Društvo -
Je li UNS 2009. doneo represivni zakon o medijima sa namerom da se obračuna sa Kurirom? Ili je to činila vladajuća koalicija kojoj je Vaša stranka bila na čelu?, upitala je Smajlovićeva

BEOGRAD - Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović zatražila je u nedelju od gradonačelnika Beograda i predsednika Demokratske stranke Dragana Đilasa da ne uvlači UNS i nju lično u svoje političke igre i pozvala ga da podrži inicijativu za prekid politike disciplinovanja i kontrole medija.

U reagovanju na Đilasovo pismo u kojem joj on zamera zbog upućenih kritika posle njegove tužbe protiv lista Kurir u kojoj je tražio 120 milijardi dinara odštete, Smajlovićeva je pozvala Đilasa da na UNS ne svaljuje odgovornost za posledice politike svoje stranke i drugih partija.

"Ne pokušavajte na nas da svaljujete odgovornost za uređivačku politiku Kurira. Je li UNS 2009. doneo represivni zakon o medijima sa namerom da se obračuna sa Kurirom? Ili je to činila vladajuća koalicija kojoj je Vaša stranka bila na čelu?", upitala je Smajlović u odgovoru na pismo lidera DS-a.

Ona je podsetila da je UNS-u vodio "ogorčenu bitku protiv tog neustavnog i antievropskog zakona" o medijima. Predsednica UNS je predložila Đilasu da umesto tužbi podrži inicijativu za prestanak kontrole medija.

"Predlažem Vam nešto drugo: da zajedno proglasimo diskontinuitet sa politikom disciplinovanja i kontrole medija. Možemo da počnemo već sutra, na javnom slušanju o medijskim slobodama u Skupštini Srbije, zakazanom za 13 sati. A neće Vas koštati ni dinara", rekla je Smajlovićeva.

Đilas je pre nekliko dana rekao da je svoj odštetni zahtev u tužbi protiv dnevnog lista Kurir smanjio sa 120 milijardi dinara na milion dinara.

"Ukoliko smatrate da je moj odštetni zahtev i dalje visok, molim Vas da me obavestite kolika je po Vama primerena cena za vređanje Dragana Đilasa i ugrožavanje njegove bezbednosti i bezbednosti njegove porodice", naveo je Đilas u javnom pismu predsednici Udruženja novinara Srbije Ljiljani Smajlović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track