Nikolić pozvao turske privrednike na saradnju sa Srbijom

Istambul

Nikolić pozvao turske privrednike na saradnju sa Srbijom

Društvo -
Predsednik Srbije na sastanku Poslovnog saveta Srbija-Turska u Istanbulu istakao da su vekovi iza Srbije i Turske, da mnogo povezuje dve zemlje i da sada treba da rade na razvoju dobrih odnosa

ISTANBUL/BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je danas turske i srpske privrednike da sarađuju i istakao da zaista nema Balkana bez Srbije, ali i da Srbija ne može sve da uradi što je potrebno na Balkanu bez Turske.

Nikolić je na današnjem sastanku Poslovnog saveta Srbija-Turska u Istanbulu istakao da su vekovi iza Srbije i Turske, da mnogo povezuje dve zemlje i da sada treba da rade na razvoju dobrih odnosa, prenosi agencija Anadolija. Bilo bi uzaludno da privrednici sarađuju ako se ne razumeju, rekao je Nikolić i dodao: "A mi se sad izvanredno razumemo".

"Turska ima skoro sve. Nešto je dao Bog, nešto ste izgradili sami. Mi imamo mnogo toga, ali nam treba pomoć da to izgradimo. Nama ne treba pomoć koju nećemo da vratimo. Vi uložite, mi ćemo da zapošljavamo svoje ljude, a vi ostvarite profit i zaradu", rekao je Nikolić na 12. sednici Poslovnog saveta Srbija-Turska u Istanbulu. On je rekao da je Srbija usvojila evropsko zakonodavstvo, i da treba da otkloni nekoliko smetnji za investitore iz inostranstva koje su, kako je dodao, uglavnom birokratske.

Nikolić je ukazao da su razvoj što tešnje saradnje Srbije i Turske neophodni i to posebno dok dve zemlje još nisu ušle u Evropsku uniju. Rekao je da su Turska i Srbija zemlje između istoka i zapada, i da se o njih otimaju i istok i zapad. "Naš put je put u Evropsku uniju, ali mi moramo živeti dok ne dođe do toga", rekao je Nikolić. Predsednik Srbije je ukazao na sporazum koji Srbija ima sa Rusijom, koja ima ogromno tržište. "Mi vam nudimo sporazum koji imamo sa Ruskom Federacijom. Čuli ste vec da skoro 80 procenata roba iz Srbije ide bez carine u Rusku Federaciju.

Mi to ne možemo da pokrijemo za hiljadu godina", rekao je Nikolić. Rekao je da je turskim privrednicima otvoreno polje tekstilne industrije, energetike, mašinske industrije, poljoprivrede, trgovine. "I vi u Turskoj koji se bavite građevinarstvom, medicinom, trgovinom i svakim oblikom u kome se kapital oplodi, vi znate šta znaci veliko tržiste koje je pruženo ovako. A mi vam ga nudimo da ga zajedno koristimo. Nemojte da propustite tu šansu. Nije Srbija neograničeno velika, dočhi će neko drugi", dodao je Nikolić. Rekao je privrednicima da imaju podršku vlade Srbije, a da u kabinetu predsednika Republike gde postoji savetnik iskljucivo za privredu. "Kockice su se složile da saradujemo, sad je na vama. A pošto znam da profit ima svoje načine da otkrije nove puteve, ja ne sumnjam u to da ćete da se povezujete", zaključio je Nikolić. Nikolić danas završava dvodnevnu posetu Turskoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track