Grip napada sledeće nedelje

Dr Branislav Tiodorović

Grip napada sledeće nedelje

Društvo -
U Srbiji do kraja prošle nedelje registrovano 7.186 pacijenata sa simptomima sličnim gripu

BEOGRAD - U Srbiji je ovih dana sve više obolelih od gripa, a epidemiolozi kažu da se najveća aktivnost virusa očekuje ove i naredne sedmice.

Prema podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u Srbiji je do kraja prošle nedelje registrovano 7.186 pacijenata sa simptomima sličnim gripu, dok epidemiolog dr Branislav Tiodorović naglašava da je ova brojka mnogo veća, jer se mnogi ne javljaju lekaru za pomoć.

"Procene su da je broj obolelih mnogo veći, jer se veliki broj ljudi ne javlja lekaru za pomoć, već ga preleže kod kuće. To je dobro, jer grip narušava imuniološku barijeru i dok čekaju u čekaonicama sa drugim pacijentima, oboleli mogu lako da dobiju neku drugu infekciju", rekao je Tiodorović.

On dodaje da je sve više mališana obolelih od gripa, što se moglo i očekivati, jer su se deca posle raspusta vratila u vrtiće i škole i naglašava da se u ovoj i narednoj nedelji očekuje najveća aktivnost virusa gripa.

U Srbiji je, kao i u ostalim evropskim zemljama, laboratorijski potvrđeno prisustvo tri tipa virusa i to A(H1),A(H3) i B, a najveću aktivnost ima virus A(H1).

Dr Tiodorović objašnjava da to više nije onaj virus koji je tokom pandemijskog gripa pravio probleme, već da sada ima manji potencijal, mnogo je blaže i mnogo brže prolazi.

Da je u poslednjih nekoliko dana povećan broj obolelih od gripa je potvrdila i direktorka Doma zdravlja Savski venac dr Vesna Vujčić.

Ona kaže da je pre tri nedelje u ovom domu zdravlja pregledano 470 pacijenata sa respiratornim infekcijama i 17 obolelih od gripa, pre dve nedelje je bilo 588 obolelih od respiratornih infekcija i 46 od gripa, dok se prošle nedelje taj broj popeo na 928 obolelih od respiratornih infekcija i 57 od gripa."I danas je mnogo više pacijenata nego prošle nedelje, tako da očekujemo da će ove nedelje biti veći broj obolelih", rekla je Vujčić.

Nacionalni koordinator za grip u Batutu dr Dragana Dimitrijević kaže da oni koji se nisu vakcinisali mogu to i sada da urade, ali da je veći rizik da obole od gripa.

"Potrebno je dve-tri nedelje da prođe od vakcinacije da organizam stvori antitela, a do tada ukoliko su u kontaktu sa obolelima od gripa mogu da se zaraze", zaključuje Dimitrijević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track