Rusi istražuju trgovinu organima na Kosovu
Foto: REUTERS

Ispitivanje zločina

Rusi istražuju trgovinu organima na Kosovu

Društvo -
Ruske vlasti smatraju da zločine o ilegalnoj trgovini organima na Kosovu treba temeljno istražiti, navodi se u saopštenju tamošnjeg ministarstva spoljnih poslova

MOSKVA - Rusija je otvorila istragu o trgovini organima na Kosovu, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Ruske vlasti smatraju da "zločine o ilegalnoj trgovini organima" na Kosovu "treba temeljno istražiti", navodi se u saopštenju ministarstva.

Evropska unija sprovodi svoju istragu o navodnoj umešanosti najvišeg rukovodstva Oslobodilačke vojske Kosova, uključujući sadašnjeg kosovskog premijera Hašima Tačija, u trgovinu organima. Tužioci Euleksa su u junu 2012. optužili jednog izraelskog i jednog turskog državljanina za umešanost u međunarodni lanac trgovine organima.

Specijalni tužilac Euleksa Džonatan Ratel optužio je Rusiju da ometa najvažniju međunarodnu istragu u Evropi o trgovini ljudskim organima time što se oglušuje o zahteve Euleksa za prosleđivanje dokaza kojima raspolaže u slučaju prištinske klinike "Medikus".

Rusija odbacuje kritike Euleksa i navodi da je opredeljena za konstruktivnu saradnju u istrazi o trgovini ljudskih organa na Kosovu kako bi se utvrdila istina.Najvažniji uslov za to jeste bezbednost svedoka, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova."Ruska Federacija pridaje veliki značaj potpunoj i sveobuhvatnoj istrazi u vezi sa ilegalnim vađenjem i transplatacijom organa na Kosovu. Ruski pravosudni organi su pokrenuli krivični postupak, radi se na tome", navodi Ministarstvo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track