RASKRINKANI: Muslimani ubijali svoje u Srebrenici!

Saradnik Alije Izetbegovića tvrdi

RASKRINKANI: Muslimani ubijali svoje u Srebrenici!

Društvo -
Ibran Mustafić, jedan od osnivača SDA, tvrdi da je bošnjačka vojska ubila 1.000 muslimana u Srebrenici

BEOGRAD - Raskrinkani!Pripadnici Armije BiH ubili su između 500 i 1.000 Bošnjaka iz Srebrenice, a zločini u tom gradu su „dogovoreni genocid“ između Alije Izetbegovića i međunarodne zajednice, odnosno tadašnjeg predsednika SAD Bila Klintona, tvrdi Ibran Mustafić, jedan od osnivača SDA i dugogodišnji član Organizacionog odbora za obeležavanje događaja u Srebrenici.Prema Mustafićevim rečima, snage Armije BiH pod komandom Nasera Orića ubijale su svoje sunarodnike iz Srebrenice tokom proboja ka Tuzli, jula 1995. godine, zato što su postojali spiskovi onih koji „ni po koju cenu ne smeju živi da se dokopaju slobode“.

- O tim spiskovima nepodobnih Bošnjaka znalo je najuže muslimansko rukovodstvo na čelu sa Alijom Izetbegovićem - tvrdi Mustafić koji je ove tvrdnje izneo u knjizi „Planirani haos“.Orić sve organizovao- Da sam mogao u Hagu da sudim komandantu snaga Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću, za zločine nad Srbima presudio bih mu najmanje 20 godina zatvora. Ali za zločine nad sunarodnicima presudio bih mu najmanje 200.000 godina. On je najodgovorniji što je Srebrenica postala najveća mrlja u istoriji čovečanstva - rekao je Mustafić.Profesor Fakulteta bezbednosti Darko Trifunović za Kurir kaže da su tvrdnje Mustafića tačne i da to znaju i Srebreničani i svi oni koje je ova tema interesovala.

- Snage pod komandom Nasera Orića ubijale su muslimane i držale su Srebrenicu pod opsadom, a naplaćivale svojim sunarodnicima ukoliko žele da izađu i napuste grad - kaže Trifunović. On dodaje da je Orić kriminalac i da je saradnike imao i među Srbima koji su bili u redovima VRS.- Njihov jedini interes je bio lične prirode i kako da iskoriste sukob za bogaćenje - kaže Trifunović. On pita i kako je moguće da je Orić napustio Srebrenicu nekoliko meseci pre njenog pada, a da to nisu mogli i ostali Srebreničani.Napumpane brojkeDirektni učesnik ovih sukoba Naser Orić za Kurir kaže da ne želi da se upušta u raspravu s Mustafićem koji je, kako tvrdi, do pre nekoliko dana bio na psihijatrijskom lečenju.

- Meni je njega žao. I smatram da mu treba pomoći. Ali neću da komentarišem njegove laži. Svoju nevinost sam dokazao pred sudom - rekao je Orić.Prema zvaničnim podacima UN, u Srebrenici je u leto 1995. ubijeno između 7.000 i 8.000 muslimana, ali je ta brojka više puta osporavana. Iako je u više navrata dokazano da je taj broj manji i da su u memorijalnom centru sahranjivani i ljudi umrli 15 godina pre rata u BiH, zvanična verzija nije nikada promenjena. Američki analitičar dr Edvard S. Herman tvrdi da u Srebrenici nisu ubijeni civili već vojska a da je pogubljeno najviše 1.000 ljudi.

Fila: Nema haške pravdeAdvokat Toma Fila nije iznenađen istupom Ibrana Mustafića i kaže da je podatak koji je on izneo više puta dokazan, ali da Hag nije imao sluha za iznete dokaze.

- Odbrana Karadžića i Mladića, koji su optuženi za genocid nad muslimanima, može da pozove Mustafića kao svedoka, ali je pitanje koliko će sudsko veće verovati ovom svedoku. Ne verujem u hašku pravdu - kaže Fila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track