Dačić: Ne damo srpske institucije

Najteža runda dijaloga Dačić - Tači bez dogovora

Dačić: Ne damo srpske institucije

Politika -
Hašim Tači je rekao da dogovor o pitanju „paralelnih struktura na severu Kosova“ juče u Briselu nije postignut

BEOGRAD - Napeto.Peta runda političkog dijaloga premijera Srbije Ivice Dačića i Hašima Tačija završena je juče bez dogovora o institucijama na severu Kosova, ali Ketrin Ešton je saopštila da su sve troje „zadovoljni značajnim napretkom“.Prema rečima premijera Srbije Dačića, dogovor o institucijama na severu Kosova nije postignut, ali ostvaren je izvestan napredak i srpska strana je „stavila na sto“ predlog o zajednici srpskih opština.

- Nećemo dozvoliti nikakvo demontiranje institucija dok se ne dogovorimo šta će ih zameniti - rekao je Dačić.Po njegovom mišljenju, očekivanja međunarodne zajednice da će tokom jučerašnje runde doći do velikog proboja bila su preterana.

- Kada bi problem srpsko-albanskih odnosa mogao da se reši za dva dana, neko bi to sigurno uradio pre mene - dodao je srpski premijer.Razlog zbog kojeg su razgovori u ovoj rundi trajali dva dana su važne teme, ali i namera da napredak u dijalogu bude konstatovan u aprilskom izveštaju Evropske komisije, koji se očekuje 16. aprila.Dačić je objasnio da pitanje zajednice srpskih opština uključuje brojna složena pitanja - sudstvo, bezbednost, zdravstvo i obrazovanje.

- Međutim, mi smo zadovoljni što se o ovoj temi sada ozbiljno razgovara - istakao je on.Srpski premijer je dodao da se juče isključivo razgovaralo o zajednici srpskih opština, a da su sva druga otvorena pitanja sporedna u odnosu na to. On se, kako je kazao, u razgovorima rukovodio platformom i Rezolucijom o Kosovu.

Hašim Tači je rekao da dogovor o pitanju „paralelnih struktura na severu Kosova“ nije postignut.Portparolka Eštonove, Maja Kocijančič, rekla je ranije juče da će se „dijalog voditi sve dok bude otvorenih pitanja“.Kako je Tanjug saznao iz briselskih diplomatskih krugova, prekjuče je dominirala tema Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici, koji je pod patronatom Euleksa, a u okviru kosovskog pravosuđa. Taj sud ne funkcioniše već pet godina jer stanovništvo ne dozvoljava da sudije i tužioci uđu u zgradu suda.(R. K. )

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track