Skupština Srbije vanredno o hrani

Do 5. marta

Skupština Srbije vanredno o hrani

Društvo -
Za SNS ne postoji važnija tema od zdravlja građana i SNS nema od čega da beži i šta da krije. Podržavamo ideju, kaže Zoran Babić

BEOGRAD - Skupština će uskoro raspravljati o bezbednosti hrane. Sednica će biti zakazana, najkasnije do 5. marta, na predlog LDP, a podršku su dale gotovo sve stranke.

Liberal Bojan Đurić rekao je danas novinarima u parlamentu da očekuje da danas ili sutra predsednik parlamenta Nebojša Stefanović zakaže tu sednicu jer je to, kako smatra, jedini način da se konačno završi saga o mleku.

Navodeći da je predsednik parlamenta dužan da je sazove, Đurić je rekao da je LDP tražio da to bude 5. mart budući da će tada biti poznati rezultati o prisustvu aflatoksina u mleku. “Onda pred parlamentom možemo da uradimo nekoliko stvari - da se zapravo utvrdi šta se desilo, da li su procedure poštovane i ko je eventualno u tom slučaju odgovoran”, rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, važno je i da se napravi lista svih zakona, podzakonskih akata i pravilnika koji su vezani za standarde za bezbednot hrane kako bi se utvrdilo da li ima i gde su neslaganja i da potom parlament i vlada u roku od 30 dana isprave te nelogičnosti.

Na pitanje da li bi sednici trebalo da prisustvuje i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić, Đurić je rekao da je LDP tražila da budu pozvani članovi vlade budući da parlament ima ovlašćenja prema vladi, a da nisu tražili da dođu druga lica, “jer žele da se govori o sproviđenju propisa za koje je nadležna vlada”.

Srpska napredna stranka podržava ideju da se u Skupštini Srbije razgovara o mleku, jer nema šta da krije i aktivno će učestvovati u radu takve sednice, rekao je novinarima u parlamentu zamenik šefa poslanika SNS Zoran Babić.

“Za SNS ne postoji važnija tema od zdravlja građana i SNS nema od čega da beži i šta da krije. Podržavamo ideju i učestvovaćemo u radu te sednice”, rekao je Babić, ali i naveo da u ovom trenutku ne može da kaže kada će tačno ona biti održana.

On je podvukao stav SNS da postoji nulta tolerancija prema kriminalu i korupciji i da zato odgovorni za takvu situaciju i “poigravanje sa građanima” moraju da odgovaraju.

Na pitanje da li bi i Ješić trebalo da prisustvuje sednici parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o mleku, Babić je rekao da ne vidi razlog da i on ne bude tu, ali neka to ostane tema za stručne službe. I demokrate podržavaju ideju liberala da se sazove posebna sednica parlamenta na kojoj bi se razgovaralo o mleku i najavljuju da će je podržati.

Zamenik šefa poslanika DS Janko Veselinović naveo je da u situaciji kada vlada i resorno ministarstvo nisu u stanju da daju prave odgovore to mora učiniti parlament. On smatra da bi na toj sednici trebalo razgovarati i o ministru poljoprivrede Goranu Kneževiću, pa i o njegovoj ostavci.

Na pitanje da li bi sednici trebalo da prisustvuje i Ješić, Veselinović je rekao da bi trebalo da prisustvuju svi relevantni subjekti i oni koji su “sa informacijama izašli i upozorili javnost, ali i oni koji su te informacije krili od javnosti”, kao što je to, kako smatra, činio ministar Knežević.

I DSS podržava ideju da situacija oko mleka bude tema u republičkom parlamentu, budući da je, kako je navela poslanica te stranke Sanda Rašković Ivić, cela situacija ispolitizovan, a građani zbunjeni. Rašković Ivić je rekla da je građani stalno pitaju šta je zatrovana politika ili mleko, pa da je zato važno to raščistiti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track