IZVEŠTAJ IZ HOLANDIJE: Pijemo zdravo mleko?

Jedina referentne laboratorija u EU

IZVEŠTAJ IZ HOLANDIJE: Pijemo zdravo mleko?

Društvo -
Na 31,25 odsto uzoraka aflatoksin zadovoljava kriterijume Evropske unije, dok nijedan uzorak ne sadrži vrednosti veću od dozvoljene u Srbiji

BEOGRAD - Rezultati analize mleka iz Srbije rađenih u holandskoj laboratoriji pokazuju da nijedan uzorak ne sadrži aflatoksin M1 u vrednosti većoj od dozvoljene u Srbiji, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede.

Prema istim podacima, 15 uzoraka, odnosno 31,25 odsto, ne sadrži aflatoksin M1 u vrednosti većoj od dozvoljene u EU. U EU dozvoljeni nivo aflatoksina M1 iznosi 0,05 mikrograma po kilogramu. U Srbiji je trenutno dovozvoljen nivo aflatoksina od 0,5 mikrograma po kilogramu.

Ministarstvo poljoprivrede primilo je iz laboratorije RIKILT Wageningen u Holandiji, jedine referentne u EU, izveštaj o prisustvu aflatoksina M1 u 48 uzoraka mleka, koje je po nalogu inspekcije povučeno sa rafova prodavnica u Srbiji 19. februara 2013. godine. Proizvodne serije mleka za koje je ovom analizom utvrđeno da odgovaraju standardima EU biće vraćene u prodaju dok će ostale biti uništene u skladu sa zakonom, ističu u Ministarstvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track