Marić: Najkritičnije na Savi kod Šapca

Raste vodostaj

Marić: Najkritičnije na Savi kod Šapca

Društvo -
Govoreći o vodostajima u Beogradu, ocenio da nema mesta panici jer je ključna stvar urađena izgradnjom bedema u Zemunu

BEOGRAD - Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije Predrag Marić izjavio je danas da je trenutno i dalje najkritičnija situacija na reci Savi kod Šapca.

Marić je rekao da je u poslednjih 72 sata, na tom mestu najkritičnija situacija, da je pre 48 sati proglašena vanredna odbrana od poplava i da se očekuje da taj talas dostigne vrhunac u subotu.

U protekla tri dana sve državne službe, počev od Direkcije za vode, JP "Srbijavode" i ostalih preduzeća koja se bave ovom problematikom, uključujući i pripadnike Sektora za vanredne situacije, dobro sarađuju na terenu i čine sve što je moguće i ljudski životi i objekti ne budu ugroženi, rekao je Marić na TV B92.

Marić je rekao da prognoze nisu optimistične, jer se u toku noći i subote najpre na severu očekuju padavine, koje će se kasnije proširiti najverovatnije na teritoriju cele Republike.

On je istakao da postoje dve vrste problema - porast vodostaja na velikim rekama i bujične poplave na jugu Srbije koje se često dešavaju usled obilnih padavina, dok nema nikad u dovoljnoj meri infrastrukture koja to može da spreči.

Marić je rekao da će nasipi izdržati, ali ne doveka i da je to poruka koja se želi poslati sa sednice Republičkog štaba za vanredne situacije koja će se održati u ponedeljak, jer se od 2006. budžeti javnih preduzeća za gazdovanje vodama u Srbiji permanentno smanjuju.

"Ne možete očekivati da odredite budžet jednom javnom preduzeću kojim pokriva troškove iz prošle godine, a da napravi nešto novo ili da održava postojeće", rekao je Marić.

On je istakao da su poslednjih dana intenzivirani razgovori između Ministarstva finansija, Direkcije za vode i JP "Srbijavode" i da očekuje neki pomak u ponedeljak i najavu boljih dana, odnosno promenu ugla gledanja na ovu problematiku, jer već godinama Srbiji u toj oblasti nedostaje preventiva.

Govoreći o vodostajima u Beogradu, Marić je ocenio da nema mesta panici, ocenivši da je ključna stvar urađena izgradnjom bedema u Zemunu i popravkom postojećeg.

On je ukazao da postoji i druga kritična tačka Kula Nebojša, ali da se prema predviđanjima RHMZ, ne očekuje da toliko naraste vodostaj da dođe do onog što se zove stogodišnja poplava.

Marić je ocenio da je vreme da u naredne tri nedelje svi državni organi budu u povišenom stanju pripravnosti dok se vreme ne stabilizuje, a to se očekuje poslednje nedelje aprila.

Direktor JP "Beogradvode" Miloš Milovanović izjavio je da se očekuje u naredna četiri dana povećanje vodostaja na obe reke do 40 centimetara i da se u ovom trenutku kod Kule Nebojša ispumpava voda nekoliko puta dnevno.

Milovanović je RTS-u rekao da je još uvek na tom mestu moguć prolazak vozila, ali da postoji mogućnost da bude zatvoren taj prelaz i da bi se onda apelovalo na građane da ne ostavljaju vozila u nebranjenom delu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track