PREDATOR: Počinje lovna sezona

Za tri dana u Srbiji

PREDATOR: Počinje lovna sezona

Društvo -
Lažno prikazivanje brojnog stanja divljači u lovištima

Mart je mesec prebrojavanja divljači. Dobri lovočuvari i upravnici koji su stalno na terenu znaju brojno stanje, te je brojanje divljači samo obavezujuća provera.Nažalost, fabrikovanje podataka sa ciljem da se prikrije ispražnjenost lovišta nije retkost.Službe resornog ministarstva moraju da se pokrenu.

Prvo treba obezbediti sredstva za plaćanje stručnih lovaca koji će pod nadzorom lovnih inspektora proveriti prebrojavanje divljači gde god postoji sumnja, posle čega se u slučaju falsifikovanih podataka oduzima lovište.Takvi slučajevi nameću i obezbeđivanje sredstava za staraoce imovine, odnosno plaćanje službe koja će čuvati lovište do dodele organizaciji sa odgovarajućim uslovima.

O ovom problemu na poslednjoj sednici Skupštine Lovačke komore Srbije govorio je i Bratislav Bojović, tvrdeći da se na zaposlene u lovačkim udruženjima vrši pritisak da doteruju podatke. Ovo se čini kako bi se prikrila činjenica da je u lovištima sve manje divljači.

Slavoljub Dragišić

Zašto se ovo dešavaDirektor uprave za šume u Ministarstvu poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Perica Grbić tvrdi da je ovakvo stanje posledica neodgovornog i nestručnog rada korisnika lovišta u periodu do donošenja novog zakona o divljači i lovstvu. „Činjenica da je divljač državni resurs nameće potrebu da država konačno počne ozbiljnije da utvrđuje pravila zaštite“, rekao nam je Milutin Đorđević, predsednik Lovačke komore Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track