Nikolić: Ponosim se Vojvodinom i onim što Srbija ima u njoj

Otvoren 80. međunarodni poljoprivredni sajam

Nikolić: Ponosim se Vojvodinom i onim što Srbija ima u njoj

Društvo -
Prema rečima predsednika Srbije, svetska kriza i loše gazdovanje Srbijom, značajno su u prethodnom periodu oslabili celu našu privredu, pa i poljoprivredu

NOVI SAD - Devedeset godina postojanja Novosadskog sajma govori o kvalitetu te institucije, ali i o vitalnosti srpskog naroda koji je u stanju da, rame uz rame sa drugim evropskim narodima, razvija i neguje prave, trajne vrednosti, izjavio je večeras predsednik Tomislav Nikolić na svečanosti povodom devet decenija sajma.

Nikolić je poručio da ga taj značajan datum čini da se ponosi Vojvodinom i onim što Srbija u njoj ima.

"Devedeset godina postojanja jedne institucije, na ovim prostorima punim izazova, zaista mnogo govori o njenom kvalitetu i njenoj važnosti. Govori i o nama. O vitalnom i sposobnom narodu koji je u stanju da, rame uz rame sa drugim evropskim narodima, razvija i neguje prave, trajne vrednosti", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je podsetio da je tokom svog postojanja, od prvih trgovačkih i zanatskih izložbi, pa sve do današnjih modernih manifestacija, ovaj sajam uspešno ispunjavao svoju misiju obezbeđujući privredi pristup inovacijama i najmodernijim svetskim tehnologijama, kao i pristup svetskom tržištu za plasman naših proizvoda.

"Međunarodni poljoprivredni sajam, kao najvažnija manifestacija Novosadskog sajma je istovremeno i najvažniji sajam te vrste u ovom delu Evrope. Nijedna ozbiljna svetska kompanija, bez obzira da li proizvodi mehanizaciju, mašine i opremu za agro-industrijski kompleks ili bilo koju drugu oblast poljoprivrede, ne može sebi da dozvoli da makar jednom godišnje ne dođe u Srbiju, u Novi Sad i ne izloži svoje proizvode", rekao je predsednik.

Prema njegovim rečima, svetska kriza i loše gazdovanje Srbijom, značajno su u prethodnom periodu oslabili celu našu privredu, pa i poljoprivredu.

"Hrana će uskoro biti važnija od nafte, a naša Srbija ima ogroman poljoprivredni potencijal za čiji će razvoj baš Novosadski sajam odigrati značajnu ulogu. Mi smo u kratkom vremenskom periodu uspeli da redefinišemo strateške ciljeve Srbije i da postavimo osnovu za njihovo ostvarivanje", dodao je on.

Nikolić je istakao da je u toku realizacija velikih projekata u oblasti putne infrastrukture, energetike, turizma i naravno poljoprivrede.

"Ti projekti su zamajac naše privrede i garant našeg budućeg razvoja. Poljoprivreda tu, zbog svog izvoznog potencijala, zauzima posebno važno mesto", poručio je predsednik Republike.

Nikolić je naglasio da se poljoprivrednicima mora obezbediti stabilno i predvidivo ekonomsko okruženje, pristup znanju, pomoć adekvatnom poreskom politikom i pažljivo odmerenim subvencijama i podsticajima. Po njemu sajam spaja pokidane veze i sastavlja narode.

"Najbolji dokaz za to je da je Republika Hrvatska ove godine zemlja-partner poljoprivrednog sajma. Privrede naše dve zemlje su u dobroj meri komplementarne, potrebni smo jedni drugima i možemo jedni od drugih puno da naučimo", dodao je Nikolić.

Iza nas su sukobi, tragedije i ogromna iskušenja, rekao je predsednik.

"Prošli smo kroz to i ostavili mržnju iza sebe, drugima. Sada treba da sarađujemo i da zajedničkim nastupom povećamo konkurentnost na zahtevnim svetskim tržištima. Sa nama su večeras i predstavnici mnogih zemalja čiji su privrednici tradicionalno prisutni na sajmovima u Novom Sadu. Oni će imati priliku da se predstave, da najbolje što imaju pokažu i da se uporede sa ostalim učesnicima iz celog sveta", rekao je Nikolić.

Predsednik im je poželeo da steknu nove partnere i sklope dobre poslove, a onaj ko bude uspešan na Novosadskom sajmu, može da bude uspešan bilo gde u svetu.

"Ne treba zaboraviti da Novosadski sajam, kroz specijalizovane manifestacije, značajno doprinosi promovisanju naše kulture i umetnosti. Ispred nas su, na sreću, godine rada i prosperiteta. Politička nadmudrivanja i prepucavanja ne donose nova radna mesta", poručio je Nikolić.

Prema njegovim rečima, srpski seljak je u najtežim vremenima dokazao svoju vitalnost.

"Treba mu pomoći da ponovo stane na noge i sela će nam procvetati. I otvoriće se ponovo zatvorene seoske škole", naglasio je Nikolić.

Predsednik Srbije je, otvarajući sajam, poželeo da se istraje na putu razvoja i čestitao domaćinima devedeset godina sajma.

http://www.youtube.com/watch?v=qdPAJ9mGMPM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja