Amfilohije: Rekao sam ono što je Irinej mnogo puta kazao

Isti stavovi?

Amfilohije: Rekao sam ono što je Irinej mnogo puta kazao

Društvo -
Mitropolit crnogorsko-primorski ocenio da je patrijarh SPC Irinej "ishitreno reagovao" kada se ogradio od njegovih stavova sa beogradskog protesta

PODGORICA - Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ocenio je da je patrijarh SPC Irinej "ishitreno reagovao" kada se ogradio od njegovih stavova sa beogradskog protesta protiv sporazuma o Kosovu. Amfilohije je Televiziji Crne Gore kazao da on i episkop Atanasije "nisu rekli ništa drugo osim onoga što je i on (Irinej) sam mnogo puta kazao."

Mitropolit crnogorsko-primorski se na nedavnom protestu protiv briselskog sporazuma sa Prištinom, služeći moleban, pomolio za "upokojenje" Vlade i Skupštine Srbije, posle čega se Irinej ogradio od takvog Amfilohijevog istupa.

Amfilohije je rekao i da "ogromna većina" sveštenstva SPC-a ima isti stav kao i on po pitanju Kosova i briselskog sporazuma, "samo što mnogi taj stav ne saopštavaju na način na koji on čini". Amfilohije je više puta u javnosti ponovio oštro protivljenje briselskom sporazumu. Mitropolit SPC-a je ponovio da Petar Drugi Petrović Njegoš "zaslužuje da bude kanonizovan, jer je u pitanju duboko religiozna ličnost" i saopštio da je već urađena prva ikona sa likom crnogorskog vladike i pisca.

Amfilohije je kazao da iza inicijativa o proglašenju Njegoša za sveca ne postoji bilo kakva druga namera i da se on "mora posmatrati iznad trenutnih prepirki o crnogorstvu i srpstvu". Ove godine obeležava se dva veka od Njegoševog rođenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track