PROVALJEN: Čanak priznao da je radio za DB!
Foto: Dado Đilas

Potvrđeno pisanje Kurira

PROVALJEN: Čanak priznao da je radio za DB!

Politika -
Kad je Nenad Čanak saznao da je visoki funkcioner DB ponudio Vladanu Batiću spisak saradnika tajne službe, sam je rekao Batiću da će i njega naći na tom spisku

BEOGRAD - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine sam priznao da ga je Državna bezbednost vrbovala devedesetih godina!To tvrdi Aleksandar Aca Stefanović, visoki funkcioner Demohrišćanske stranke Srbije, bivši poslanik i član skupštinskog Odbora za bezbednost od 2000. do 2003. godine. Stefanović kaže za Kurir da je Čanak to priznao Batiću 2005. na ručku, kojem je još prisustvovao Milan St. Protić, danas ambasador Srbije u Švajcarskoj, a da je to njemu saradnika preneo tadašnji lider DHSS.Susret sa službom- Vladan nam je samo nekoliko dana posle tog ručka ispričao kako je došlo do Čankovog priznanja. U kabinetu smo sedeli Protić, Živojin Žika Stjepić, Batićeva sekretarica Jelena, vozač Peđa Jokić, novinar BN televizije Milovan Jovanović i ja - prepričava Stefanović detalje sastanka.- Tad nam je Vladan rekao da je u danima koji su prethodili ručku s Čankom i Protićem u njegov kabinet u sedištu stranke došao jedan visoki funkcioner Državne bezbednosti, koji mu je ponudio spisak saradnika tajne službe iz redova političara, sudija, tužilaca, profesora univerziteta - kaže sagovornik Kurira, objašnjavajući da je mogućnost da dođe do tog spiska mnogo zagolicala Batića jer je bio jedan od najvatrenijih pristalica lustracije.Trgovina imenima - Debeovac je zauzvrat tražio Vladanovu pomoć - da mu preko svojih veza omogući mesto u Ministarstvu pravde ili u Tužilaštvu za ratne zločine - objašnjava Stefanović. - Kad je ponudu debeovca pomenuo u bašti restorana, gde je sa Protićem i Čankom došao na ručak, lider LSV vidno se uzvrpoljio i unervozio. Na kraju je Čanak rekao da će i njega naći na tom spisku - kaže Stefanović.On kaže da se Batić zaprepastio kad je čuo Čanka.- Vladan u prvom trenutku nije mogao da veruje šta čuje. Onda ga je pitao kako je to moguće, a Čanak mu je odgovorio da ga je DB vrbovao preko brata, koji je imao problem s alkoholom i kockom - ispričao je Stefanović i dodao da je Čanak neposredno posle tog postiđeno napustio ručak, praktično pre nego što je i počeo.Stefanović tvrdi da ručku nije prisustvovao bivši šef Vladino biroa za komunikaciju s medijima Vladimir Beba Popović, kako je to Kurir objavio.

 Čuo je sve od Batića: Aleksandar Stefanović
Čuo je sve od Batića: Aleksandar Stefanović

Protić će sve ispričati kad se vrati u SrbijuMilan St. Protić, ambasador u Švajcarskoj, rekao je da, prema poslovniku o radu Ministarstva spoljnih poslova, nema pravo da daje izjave, ali je najavio i da će o svemu reći sve što zna kad se bude vratio u Srbiju.- U Bernu sam. Ne mogu da vam dajem izjave. Uskoro ću se vratiti, do tad moram da poštujem pravila. Kad se budem vratio, moći ćemo o svemu slobodno da razgovaramo - rekao je Protić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track