Štrajkovalo 156 škola u prepodnevnoj smeni
Foto: Marina Lopičić

Prosveta

Štrajkovalo 156 škola u prepodnevnoj smeni

Društvo -
U Rasinskom okrugu štrajkuju 34 osnovne i srednje škole, na području Niša 22, Kraljeva 21, Čačka 20, a u Beogradu u potpunoj obustavi rada su dve škole

BEOGRAD - U štrajku upozorenja Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije u prepodnevnoj smeni učestvovalo je 156 škola i u njima nije bilo nastave, rekao je saradnik Unije Miodrag Skrobonja.

"Plašio sam se da će biti i ovoliko škola u štrajku, jer kada je u pitanju potpuna obustava rada pritisci direktora, načelnika školskih uprava su veliki", rekao je Skrobonja.

Prema podacima do 11 sati, u Rasinskom okrugu štrajkuju 34 osnovne i srednje škole, na području Niša 22, Kraljeva 21, Čačka 20, rekao je Skrobonja i naveo da su u Beogradu u potpunoj obustavi rada dve škole.

Štrajk Unije podržava i Sindikat obrazovanja Srbije, a u Ministarstvu prosvete je rečeno da će tokom dana saopštiti podatke o školama u štrajku.

Današnja obustava rada u organizaciji Unije, treća je u seriji protesta tog sindikata za poslednjih 15-ak dana.

Unija traži da se model finanisranja po učeniku odloži do 2020. godine,da u odeljenju bude najviše 25 đaka i da se uvede obavezno srednje obrazovanje.

To je, kako kažu u ovom sindikatu, inače predviđeno u Strategiji razvoja obrazovanja do 2020. godine, ali tokom jučerašnjih razgovora u Ministarstvu prosvete nisu naišli na razumevanje, pa su odlučili da potpuno obustave rad na jedan dan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track