Kina poklonila 20 sanitetskih vozila Vojsci Srbije
Foto: Tanjug

Kina poklonila 20 sanitetskih vozila Vojsci Srbije

Društvo -
Prema Vučićevim rečima, 20 sanitetskih vozila vrede mnogostruko više od dva miliona evra koliko su donatori procenili njihovu vrednost i istakao da su ona opremljena po najmodernijim svetskim standardima
1 / 8 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Vojska Srbije danas je dobila 20 potpuno opremljenih sanitetskih vozila, poklon Narodne Republike Kine, a potpisivanju sporazuma o toj donaciji u Vojnomedicinskom centru na Karaburmi prisustvovao je ministar odbrane Aleksandar Vučić.

Prema Vučićevim rečima, 20 sanitetskih vozila vrede mnogostruko više od dva miliona evra koliko su donatori procenili njihovu vrednost i istakao da su ona opremljena po najmodernijim svetskim standardima.

"Videćete koliko su naši kineski prijatelji bili korektni. Oni su nam rekli da ovo jedno vozilo sa sve opremom vredi 100.000 evra... Mnogo im hvala na nečemu što mnogo više vredi od onoga što su oni sami rekli", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je Vojska Srbije dobila i rezervne delove za prvi servis, dodavši da, pošto su ona opremljena Fijatovim motorima, moći će da budu servisirana u Srbiji. Na nedavno održanoj vojnoj vežbi "Resava 2013" na Pasuljanskim livadama, kako je objasnio Vučić, načelnik generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković mu se požalio da srpska vojska ima veliki problem sa nedostatkom sanitetskih vozila.

"Danas više taj problem nemamo. Zahvalni smo Narodnoj Republici Kini i njihovom narodu na ovakvoj donaciji i uvereni smo da odnosi dve zemlje u svim sferama društvenog života mogu da budu i biće još bolji, nadamo se neuporedivo bolji", poručio je Vučić.

On je rekao i da u najskorije vreme očekuje sastanak na najvišem nivou sa delegacijom te zemlje "bilo u Beogradu, bilo u Pekingu".

"Želimo još snažnije ekonomsko prisustvo NR Kine u Srbiji. Zahvalni smo njihovoj političkoj podršci, jer su uvek bili uz Srbiju. Srbija će biti veoma pouzdan saveznik NR Kine i zato se zalažemo za politiku jedne Kine", kazao je on.

Prema njegovim rečima velika je perspektiva u saradnji i razvijanju još boljih odnosa između Srbije i Kine.

Savetnica za politička pitanja i zastupnik ambasadora Kine u njegovom odsustvu Hua Jafang izrazila je veliko zadovoljstvo što prisustvuje današnjoj ceremoniji i posebno je zahvalila vicepremijeru Vučiću na upućenim rečima.

Ona je istakla da je današnja primopredaja sanitetskih vozila jedan od rezultata dobre saradnje dve države i istakla da će saradnja Kine i Srbije biti sve bolja.

Načelnik Uprave za vojno zdravstvo, brigadni general Zoran Popović izjavio je da će 12 vozila biti raspoređeno u primarnu zdravstvenu zaštitu u garnizone širom Srbije, dva vozila će otići u VMA u Beogradu, po dva u vojne bolnice u Nišu i Novom Sadu i dva u centar vojnomedicinskih ustanova u Beogradu.

"Kao i moja generacija lekara u vojnom zdravstvu, i ja sam svedok da dugo vremena sarađujemo sa kolegama iz NR Kine. Naši lekari se u razmeni školuju u toj zemlji, ali i njihovi to čine kod nas. To je izuzetno plodonosna razmena i naši prijateljiu su prepoznali potrebe koje imamo i dali nam ovu donaciju", rekao je Popović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track