350 prijava korupcije u zdravstvu stiglo za mesec dana

350 prijava korupcije u zdravstvu stiglo za mesec dana

Društvo -
Direktor inicijative Glasno za zdravstvo "Srbija u pokretu" Predrag Stojičić rekao je da je u početku, kada je otvoren servis, pristizalo više prijava, ali da sada dnevno stiže desetak poruka

BEOGRAD - Na SMS servis za prijavu korupcije u zdravstvu za nepunih mesec dana pristiglo je više od 350 prijava građana, a najviše njih se odnosi na davanje mita lekarima i drugom medicinskom osoblju, zatim korupciju kod zapošljavanja zdravstvenih radnika, ali i na nameštanje tendera tokom nabavki opreme.

Direktor inicijative Glasno za zdravstvo "Srbija u pokretu" Predrag Stojičić rekao je da je u početku, kada je otvoren servis, pristizalo više prijava, ali da sada dnevno stiže desetak poruka, što je, kako smatra, realno stanje. On objašnjava da nisu sve pristigle SMS poruke prijava korupcije i da građani sve što se dešava vezano za zdravstvo stavljaju u kategoriju korupcije, tako da se često prijavljuje loša organizacija zdravstvene službe, ili povreda prava pacijenata.

Stojičić kaže da u takvim situacijama građane upućuju na Ministarstvo zdravlja i na zdravstvenu inspekciju, ali i na organizaciju Pravni skener sa kojom sarađuju i koja pomaže građanima da se izbore za neka svoja prava kao pacijenti ili na zaštitnika prava pacijenata u zdravstvenim ustanovama.

Kada je reč o prijavama korupcije, Stojičić je naveo da je bilo najviše prijava za direktno davanje mita lekarima i zdravstvenom osoblju, druga grupa je zapošljavanje zdravstvenih radnika i treća kategorija je sistemska korupcija, gde "uzbunjivač" ukazuje na nepravilnosti u sprovođenju javnih nabavki ili kupovini određene opreme u samoj ustanovi. On objašnjava da se nije očekivalo da će biti prijava što se tiče zapošljavanje zdravstvenih radnika, odnosno mladih lekara i medicinskih sestara.

"To je signal da tim problemima moramo ozbiljnije da se pozabavimo u narednom periodu, jer je očigledno da mladih lekara ima dosta, vise od 2.500 na birou rada, i tu postoji elemenat korupcije", naglasio je Stojičić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track