Najnovije vesti

ISTORIJSKI: Bogosloviji vraćen deo imovine u Sarajevu

SPC dobila deo zgrade Ekonomskog fakulteta

ISTORIJSKI: Bogosloviji vraćen deo imovine u Sarajevu

Društvo
Brajović kaže da je ovo tek početak vraćanja imovine Srpske pravoslavne crkve i bogoslovije u Sarajevu, koja je osnovana još davne 1882. godine

SARAJEVO- Dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ u Foči Boris Brajović, nije krio iznenađenje što je odluka o vraćanju dela zgrade Ekonomskog fakulteta u Sarajevu pravoslavnoj bogosloviji, donesena upravo danas na Upravnom odboru Ekonomskog fakulteta, a obelodanjena samo tri sata nakon što je i donesena.

U starom delu zgrade, koja je imovina Srpske pravoslavne crkve, a koju je država nacionalizovala 1960. godine i ustupila Ekonomskom fakultetu, biće mesto Instituta za studije međureligijskog dijaloga. Potpise na dokument za osnivanje Instituta, dali su dekani Fakulteta islamskih nauka, Katoličkog bogoslovnog fakulteta i dekan Pravoslavnog bogoslovnog fakulteta. Na njemu će studenti na master i doktorskim studijima izučavati teme iz islamske i hrišćanskih nauka.

Već tri godine, danas formalno odlazeći američki ambasador Patrik Mun lobirao je za ovu odluku, ali je dolaskom na čelo resora za obrazovanje, nauku i mlade u Vladi Kantona Sarajevo Damira Marjanovića, ovakva ideja na kraju ugledala svetlo dana.

– Ja sam, moram priznati iznenađen. Međutim,  da nije bilo prvih ljudi američke ambasade u Sarajevu, ovo se ne bi ni dogodilo, kako god sad ovo nekome zvučalo, i šta god neko mislio. Takođe, da nije bilo zalaganja ministra Marjanovića, ko zna kada bi ovako nešto dočekali. Mi se evo, hvala Bogu, vraćamo u svoju zgradu. Vreme će pokazati koliko smo nedostajali ovoj sredini, sve ove godine. Ovaj prostor omogućiće našoj deci uspostavljanje dobrosusedskih i svih drugih veza, kako bi lakše gradili zajedničku budućnost. I mi iz Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, želimo opet da budemo deo Sarajeva, kao što smo to nekada bili – izjavio je vidno uzbuđeni Brajović.

Ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Damir Marjanović, izrazio je nadu da će novim izmenama kantonalnog Zakona o visokom obrazovanju, koji je nedavnim izmenama u sastav Univerziteta u Sarajevu, kao ravnopravne članice uvrstio Fakultet islamskih nauka i Katolički bogoslovni, taj status pripasti i Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu, koji je od rata preselio svoje sedište iz Sarajeva u Foču.

Brajović kaže da je ovo tek početak vraćanja imovine Srpske pravoslavne crkve i bogoslovije u Sarajevu, koja je osnovana još davne 1882. godine.

– Bilo je govora o tome da će ova zgrada, koja pripada SPC-u, biti vraćena 2014. godine. Međutim, kakva je trenutna ekonomska situacija, obzirom da će za izgradnju novih prostorija Ekonomskog fakulteta u Kampusu Univerziteta, trebati 12 miliona KM po nekim pocenama, daj Bože, da se to desi do 2024. godine – ocenio je Brajović.

Rad Pravoslavne bogoslovije u Sarajevu, bio je zabranjen odlukom nacističkih vlasti u okupiranom Sarajevu za vreme Drugog svetskog rata, ali nakon rata nije dobila dozvolu za nastavak svoje obrazovne misije, nego je još ostala i bez zgrade.

Nakon rata u devedesetim, u SPC-u su dobijali bezbrojna obećanja da će zgrada biti vraćena, ali je ovo prvi put da se bogosloviji vraća imovina, makar i u delu zgrade koja im pripada, što je navelo neke od učesnika svečanog osnivanja Instituta za studije međureligijskog dijaloga, da današnji korak proglase istorijskim.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...