U NEMILOSTI: Jovanka Broz izgubila borbu za moć?!
Foto: Reuters

Tajne SFRJ

U NEMILOSTI: Jovanka Broz izgubila borbu za moć?!

Društvo -
Sedamdesetih godine izbila je žestoka dvorska svađa između "obesne" kraljice Jovanke i dvorskih intriganata, kaže istoričar Predrag Marković

Jovanka Broz je krajem Titovog života prestala da se pojavljuje u javnosti, i to ne iz ličnih razloga, smatraju istoričari. Za sada nema pouzdanih podataka koji bi ukazali zašto je posle Titove smrti 1980. godine pala u nemilost dvojice, tada najmoćnijih ljudi SFRJ Staneta Dolanca i Nikole Ljubičića, koje je i sama optužila da su je stavili u izolaciju.

- Sedamdesetih godine izbila je žestoka dvorska svađa između "obesne" kraljice Jovanke i dvorskih intriganata Nikole Ljubičića i Staneta Dolanca. Partijski državni vrh je desetinama puta zasedao zbog svađe Tita i njegove supruge, kaže istoričar Predrag Marković.

Istoričar Bojan Dimitrijević ističe da se uloga Jovanke Broz, u epohi SFRJ menjala kroz vreme.

- Početkom pedesetih, ona je kao supruga predsednika Tita imala i protokolarnu i simboličnu ulogu. Kad kažem simboličnu, mislim da njeno poreklo i činjenicu da je njen brak i simbolički mogao da bude potvrda proklamovane politike bratstva i jedinstva (Hrvata i Srba). Kasnije, posle proterivanja Rankovića iz vrha države i partije i Titovog zalaska u godine, Jovanka je počela da ima značajniju ulogu. Moguće je da je imala i neke kontakte i pretenzije koje su zasmetale ljudima u tadašnjoj vladajućoj partijskog garnituri, a koji su je stavili u neku vrtu kućne izolacije do današnjih dana - smatra Dimitrijević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track