MALA MATURA: O trećem testu sledeće nedelje

Razmatra se nekoliko predloga

MALA MATURA: O trećem testu sledeće nedelje

Društvo -
Studenti traže da im i ove godine bude omogućeno da narednu godinu studija upišu sa 48 bodova, kao i da se prag za dobijanje stipendije ne povećava sa 8,5 na 9, kako je bilo planirano

BEOGRAD - Novi ministar prosvete Tomislav Jovanović izjavio je da će sledeće nedelje biti usaglašen stav o načinu na koji će se naredne godine polagati mala matura.

Jovanović je rekao da se u Ministarstvo "slilo" nekoliko predloga rešavanja tog problema i da će o njemu sledeće sedmice izneti jedinstven stav kako ga najbolje rešiti, a da bude u skladu sa evropskim standardima.

"Predlog Nacionalnog prosvetnog saveta o uvođenju trećeg testa još nije došao u Ministarstvo", rekao je Jovanović.

Najava da će posle neuspele male mature osmaci sledeće godine, umesto dva, polagati i treći, kombinovani test, uzbunila je decu i roditelje, ali i prosvetare.

"Sabraćemo sve predloge i zajedno sa školama i stručnom javnošću naći rešenje koje će biti u skladu i sa evropskim standardima", rekao je Jovanović i rekao da rešenje za malu maturu neće ići na štetu učenika.

"Nemojte da licitiramo sa brojem testova koji će se polagati. Može da bude i samo jedan test", kazao je Jovanović.

Nacionalni prosvetni savet usvojio je u sredu predlog novog programa završnog ispita za đake osmog razreda, kojim se osim matematike i srpskog (maternjeg) jezika na maloj maturi uvodi treći, kombinovani test iz pet predmeta, biologije, fizike, hemije, geografije i istorije.

Ministar prosvete Tomislav Jovanović potpisao je danas u Beogradu sa hrvatskim kolegom Željkom Jovanovićem sporazuma o sedištu Sekretarijata Inicijative za reformu obrazovanja u jugoistočnoj Evropi.

Ministar je najavio da će danas razgovarati sa rektorom Univerziteta u Beograd Vladimirom Bumbaširevićem i predstavnicima studenata kako bi se u dogledno vreme rešili svi problemi u vezi sa upisom naredne akdemske godine i izbegli protesti studenata.

"Ja sam na strani studenata, ali probleme ne treba rešavati na ulici", kazao je ministar i rekao da će se na sastanklui temeljno proučiti kakva su pravila već propsiana za upis i kakav bi dogovor mogao da se postigne.

Studenti traže da im i ove godine bude omogućeno da narednu godinu studija upišu sa 48 bodova, kao i da se prag za dobijanje stipendije ne povećava sa 8,5 na 9, kako je bilo planirano.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track