GENIJU U ČAST: Predsednik Nikolić otkriva spomenik Nikoli Tesli
Foto: Printscreen

Danas u Njujorku

GENIJU U ČAST: Predsednik Nikolić otkriva spomenik Nikoli Tesli

Društvo -
Predsednik Srbije će nakon toga prisustvovati i prijemu koji za visoke državnike koji učestvuju na Generalnoj skupštini UN organizuje predsednik Obama

NJUJORK - Predsednik Tomislav Nikolić otkriće danas na Long Ajlendu, nadomak Njujorka, spomenik srpskom naučniku Nikoli Tesli povodom 70 godina od njegove smrti.

Predsednik Srbije će, nakon toga, po podne prisustvovati i prijemu koji za visoke državnike koji učestvuju na Generalnoj skupštini UN organizuje američki predsednik Barak Obama.

Nikolić je juče, susretom sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom započeo posetu Njujorku, tokom koje će imati niz važnih bilateralnih sastanaka sa svetskim državnicima, a govoriće i na redovnom godišnjem zasedanju GS UN. Spomenik Tesli, koji će Nikolić danas otkriti, nalazi se ispred jedinog sačuvanog objekta u kojem je Tesla živeo i radio - laboratorije u Šorhemu u Njujorku i delo je umetnika Nikole Koke Jankovića, člana Srpske akademije nauka i umetnosti.

Spomenik bi trebalo da bude otkriven, a ceremonija bi trebalo da se desi oko 17.30h po srednjevropskom vremenu. Posed na kome se nalazi Teslina laboratorija decenijama je propadao sve dok aktivisti, nevladine organizacije i poštovaoci Nikole Tesle u SAD prošle godine nisu sakupili novac za njegovu kupovinu od privatnog vlasnika.

Predviđeno je da sada tom mestu bude izgrajen centar nauke. Današnjoj svečanosti prisustvovaće predstavnici dijaspore, američkog Kongresa, a u svečanom programu predviđeno je učešće pijanista Stefana Milenkovića i Marine Arsenijević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja