IZNENADILI TAKTIKOM: Srbi nadmudrili Hrvate u raspravi o Stepincu
Foto: Profimedia

Završen sastanak mešovite komisije u Zagrebu

IZNENADILI TAKTIKOM: Srbi nadmudrili Hrvate u raspravi o Stepincu

Društvo -

Predstavnici SPC neočekivano potegli raspravu o psihološkom profilu nadbiskupa, kako bi pokazali da kardinal nije kandidat za sveca, što je potpuno zbunilo predstavnike Katoličke crkve

Predstavnici SPC nadmudrili su u Zagrebu predstavnike Katoličke crkve na sastanku mešovite komisije u vezi s kanonizacijom kardinala Alojzija Stepinca, saznaje Kurir.Vladike Amfilohije, Jovan, Porfirije i Irinej bački i profesor Darko Tanasković neočekivano su pokrenuli pitanje o psihološkom i duhovnom profilu kontroverznog nadbiskupa, što je potpuno zbunilo drugu stranu.

- Srbi su pokazali lukavstvo. Hrvati nisu očekivali to u ovaj fazi rasprave. Cilj predstavnika SPC bio je da se istraži Stepinčevo ponašanje, ne samo pre, u toku i posle rata, već tokom celog života. Da li je Alojzije ispunjavao određeni broj karakteristika, pre svega moralne prirode, ali i da li je mogao da se nosi sa svim izazovima života - kaže za Kurir Drago Pilsel, hrvatski teolog i glavni i odgovorni urednik portala autograf.hr.

Naime, da bi neko postao svetac, mora da bude model ponašanja, vrednost i orijentir za sve ljude, a ne samo za određeni tip ličnosti ili okolnosti.- Ako Katolička crkva kaže Stepinac je svetac, to znači da on u svakom pogledu mora da bude osoba za primer. Da poseduje osobine kao što su ljubav, krotkost... Srbi kao primer mogu da navedu bugarskog patrijarha koji je tokom rata rizikovao život da spase Jevreje i da pitaju zašto to nije uradio i Stepinac? Psihološki i duhovni pogled na Stepinca veoma je mudar i lukav potez SPC. Inače, sveopšti utisak je da se delegacija SPC za raspravu pripremila bolje nego Katolička crkva, pa srpske vladike čak bolje citiraju vatikanska dokumenta od Hrvata - objašnjava Pilsel.Ovom raspravom je prekjuče u Zagrebu završen drugi od predviđenih šest sastanaka mešovite komisije koja se sastaje na predlog pape Franje. Žučnija diskusija očekuje se na proleće u Beogradu, kad će se razgovarati o Stepinčevoj ulozi u Drugom svetskom ratu i njegovom odnosu prema Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Papa Franja oformio komisijuSPOR O STEPINCU TRAJE GODINAMAMešovita komisija ustanovljena je na inicijativu pape Franje nakon nekoliko susreta i konsultacija između predstavnika Svete stolice, Srpske pravoslavne crkve i Hrvatske biskupske konferencije, radi razjašnjenja nekih pitanja iz istorije, a u vezi s delovanjem kardinala Stepinca. Spor oko proglašenja Stepinca za sveca traje već nekoliko godina i, dok hrvatska delegacija tvrdi da postoje svi uslovi za beatifikaciju kardinala, srpska strana tvrdi da nije sve još završeno.

J. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track