NOVI NEWSWEEK Supruga Svete Marovića sakrila 3,8 miliona: Novac na tajnom računu u Švajcarskoj!

Magazin danas u prodaji

NOVI NEWSWEEK Supruga Svete Marovića sakrila 3,8 miliona: Novac na tajnom računu u Švajcarskoj!

Društvo -
U novom broju Newsweeka pročitajte o tajnom računu koji Marović nije prijavio u vreme dok je bio predsednik državne zajednice SCG, prisećanju Mile Đinđić na upozorenje koje je dala sinu, kao i putevima milijardi evra EU pomoći

Đorđina Marović, žena visokog crnogorskog funkcionera, imala je 3,8 miliona dolara na računu u švajcarskom ogranku banke HSBC. On to nije prijavio u svom imovinskom kartonu, piše u novom broju srpskog izdanja magazina Newsweek.

Đorđina Marović je jedan od preko 100.000 klijenata švajcarskog ogranka banke HSBC. Dokumenti sadrže podatke o računima nešto više od 80 klijenata sa prostora bivše Jugoslavije. Iznos na računu Đorđine Marović je među najvišim kad su u pitanju političari i zvaničnici iz regiona. Marović i njegov sin Miloš su imali pristup računu, navodi se u dokumentima.
Račun je otvoren 6. februara 1998. godine.U dokumentaciji se ne navode iznosi na računu iz prethodnih godina. Sve što je poznato je maksimalni iznos depozita iz 2006/2007 godine od3,8 miliona dolara, u vreme kada je Marović bio predsednik državne zajednice Srbije i Crne Gore. Povodom godišnjice ubistva premijera Zorana Đinđića, Newsweek Srbija objavljuje za ovu priliku dopunjenu i posebno priređenu verziju intervjua koji je pre šest godina našoj novinarki Tamari Nikčević dala Mila Đinđić, majka ubijenog premijera. U potresnoj ispovesti Mila Đinđić govori o okolnostima koje su prethodile atentatu, kao i događajima koji su sledeli.„Dvorište Urgentnog centra je bilo prepuno policajaca. Sada mu ne trebate, ponavljala sam u sebi; kada je trebalo da ga čuvate, nije vas bilo... Ušla sam. Doktor je odmah rekao sestri da mi da tabletu za smirenje. Neću nikakvu tabletu. Ne treba mi!“ – odbila sam.
Ušla sam u onu ledenu salu u kojoj je ležao Zoran. Njegova lepa glava... Oči zatvorene... Lep, a dole... Grudi raspukle... Srce mu je bilo prosuto na sve strane...Stajala sam pored njega, grlila ga, kukala... Ponovo su pokušali da mi daju nešto za smirenje. Nisam htela...“ Newsweek Srbija istražuje rad Međunarodne menadžment grupe (IMG), organizacije čije je sedište u Beogradu, a preko čijih računa ja proteklih godina prošlo nekoliko milijardi evraevropske pomoći. Evropska kancelarija za borbu protiv prevara smatra da u radu organizacije “postoje znaci mogućeg pranja novca“, dok direktor organizacije Dino Bičato tvrdi da se radi o običnoj klevetničkoj kampanji pojedinih krugova iz Brisela.
Ipak, Evropska kancelarija za borbu protiv prevara preporučila je Komisiji EU da odmah prekine sve transakcije s IMG. Time bi se, prema navodima evropskih istražitelja, mogla uštedeti bar 23 miliona evra koja još uvek nisu uplaćena.

U drugom delu serijala o udovicama srpskih pisaca, donosimo ispovest Ljiljane Pekić koja govori zašto je njen suprug Borislav Pekić roman “Zlatno runo” prekucavao sedam puta, koliko je bio je srećan kad je na izborima izgubio od Šešelja, o tome kakav je bio kockar, zašto nije podnosio šoping i prašinu i šta bi danas rekao za Demokratsku stranku.Potražite novi broj magazina Newsweek Srbija na svim kioscima:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track