DA LI SAM ZA PREDUZETNIKA? Ako imate ovih 5 najvažnijih osobina, možete se baviti preduzetništvom
Foto: Promo

Preduzetništvo

DA LI SAM ZA PREDUZETNIKA? Ako imate ovih 5 najvažnijih osobina, možete se baviti preduzetništvom

Edukacija -

Uspešno bavljenje preduzetništvom podrazumeva kombinaciju nekoliko osobina. Dobar preduzetnik istovremeno mora da bude marketinški stručnjak, da poseduje prodajne veštine, ali i da održava odličnu komunikaciju sa ljudima.

Uz osnovne predispozicije, svaki uspešan preduzetnik tokom školovanja trebalo bi da stekne 5 osnovnih osobina, koje će mu omogućiti uspešno bavljenje biznisom.

Ukoliko maštate da postanete uspešan preduzetnik i odlično zarađujete, potrebno je da posedujete određene karakteristike, koje će vam otvoriti vrata ka karijeri iz snova. Predstavljamo vam 5 saveta koji će vam pomoći da ostvarite ono što ste zacrtali.

1. Razmišljate kao prodavac

Uspešan preduzetnik pre svega mora da razmišlja kao prodavac. U svakom biznisu dobar marketing može povećati obim posla i broj kupaca, ali je ono što će naterati te kupce da ponovo daju novac za vaše proizvode ili usluge upravo način prodaje.

Ovo je jedan od osnovnih razloga zbog kojeg najviše uspešnih preduzetnika dolazi baš iz oblasti prodaje.

posao, karijera
foto: Promo

2. Planirate unapred

Jedan loše napravljen korak može da uništi vaš biznis, posebno ako se nalazi u ranoj fazi razvoja. Uspešni preduzetnici izdvajaju se u moru konkurentskih kompanija upravo po dobrom planiranju. Pravljenje dobrog plana i pridržavanje svih unapred zacrtanih tačaka do samog kraja garantuje uspeh u poslovanju.

Prethodno promišljanje o svim eventualnim problemima koji vas mogu iznenaditi, kao i planiranje budžeta, učiniće vaše poslovne snove ostvarljivim.

posao, karijera
foto: Promo

3. Dobar ste komunikator

Komunikacijske veštine su osnova mnogih zanimanja, među kojima su i sva ona iz oblasti poslovanja. Slično tački broj jedan, od komunikacije sa potrošačima zavisi da li će se oni ponovo vraćati vašim uslugama ili proizvodima, ali ne samo to – već i da li će i sa kakvom motivacijom raditi zaposleni u vašoj kompaniji.

posao, karijera
foto: Promo

4. Fokusirani ste na korisnike

Uspešan preduzetnik bi trebalo da bude potpuno usredsređen na one od kojih mu direktno zavisi finansijska dobit. Drugim rečima, potrošači su ti koji uvek moraju da budu na prvom mestu. Još jedan razlog zašto su prodavci dobri preduzetnici.

Iskusni preduzetnici će u svakom trenutku pronaći vreme i energiju da se posvete kupcima, saslušaju ih i prime pohvalu ili prigovor. Fokusiranost na nuđenje dobrobiti potrošačima kroz direktnu komunikaciju sa njima svakom preduzetniku garantuje važne povratne informacije koje se mogu iskoristiti za unapređenje posla i bolji rad u svim sektorima poslovanja.

posao, karijera
foto: Shutterstock

5. Radoznalost je ključ

Radoznalost je uvek bila veoma cenjena osobina kod uspešnih biznismena. Ova karakterna crta odlikuje preduzetnike koji su upućeni u rad svojih konkurenata. Pored toga, radoznali preduzetnici uglavnom koriste modernu tehnologiju i ne boje se tehnoloških promena. Po internetu možete pronaći pregršt citata ljudi poput Ričarda Brensona ili Stiva Džobsa, koji govore o tome koliko je učenje novih stvari važno.

posao, karijera
foto: Promo

Da biste usvojili ove korisne veštine, koje će vam omogućiti uspešnu karijeru u oblasti vođenja sopstvenog biznisa, potrebno je da steknete kvalitetno obrazovanje. Školovanjem po sertifikovanom programu za preduzetnike ova znanja možete dobiti već posle godinu dana obrazovanja.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track