SAVETI ZA POČETNIKE U GRAFIČKOM DIZAJNU: Pratite ovih 5 pravila i nećete pogrešiti
Foto: Tim Edukacija

Grafički dizajn

SAVETI ZA POČETNIKE U GRAFIČKOM DIZAJNU: Pratite ovih 5 pravila i nećete pogrešiti

Edukacija -

Od kreiranja grafike za objave na društvenim medijima do rada na velikoj kampanji, grafički dizajn ima mnoge primene. Međutim, svaki, pa čak i najjednostavniji dizajn, zahteva donošenje velikog broja odluka – o izboru fonta, boja, korišćenju belog prostora itd. Saveti koji će vam pomoći da se kao početnik snađete u ovom haosu ne moraju biti komplikovani, tvrdi Tod Pirs, dizajner kompanije Bejts Meron. On je izdvojio pet saveta za početnike koji će vam uštedeti vreme i pomoći da, bez obzira na nedostatak iskustva, kreirate dobar dizajn.

Počnite od palete boja

Korišćenje palete boja na pravi način zahteva da imate trenirano oko. Tod savetuje da odvojite vreme neophodno za kreiranje savršene palete. Ovo je, po njemu, jedan od ključnih koraka koji obezbeđuje uspešan dizajn.

edukacija
foto: Tim Edukacija

Inspiracija za boju dolazi sa raznih mesta – sa web stranica koje pregledamo, iz arhitekture, časopisa i prirode, pitanje je samo kako ćete je iskoristiti. U tome pomažu razni alati, a Pirs preporučuje nekoliko njih. Adobe Kuler vam daje mogućnost da brzo kreirate paletu i izvlačite boje iz slika koje možete učitati. Naravno, ovaj program je kompatibilan sa ostalim proizvodima kompanije Adobe, što umnogome olakšava proces, jer istu paletu boja možete koristiti na različitim platformama.

Za dizajnere koji su skloni radu na telefonu druga opcija je aplikacija PANTOME Studio. Pomoću nje možete kreirati palete boja na osnovu slika koje već imate na pametnom telefonu i učitati ih u Adobe paket.

Koristite prazan prostor

Ne plašite se da ostavljate beline u dizajnu. Manje je više, podseća Pirs. Vaš cilj je balans između zanimljivih vizuelnih oblika i praznog prostora.

edukacija
foto: Tim Edukacija

Ako tražite inspiraciju, samo pogledajte kako to radi Apple, kaže Pirs. Upotreba belog prostora u dizajnu ove kompanije jeste nešto što mnogi pokušavaju da oponašaju. Minimalizam koji koristi Apple veoma je prepoznatljiv.

Budite konzistentni

Konzistentnost je veoma važna, naročito ako kreirate dizajn za etablirani brend. Što je više kanala komunikacije i proizvoda, to postaje važnije da obratite pažnju na uspostavljeni standard.

edukacija
foto: Tim Edukacija

Doslednost pomaže da ton ostane isti, bez obzira na medijum ili sadržaj. S druge strane, otkriva Pirs, uspostavljeni standard vam pomaže da rešite neke od dizajnerskih izazova.

Držite se jednostavnosti

Kada vidite dizajnersko rešenje u kome ne možete sa sigurnošću ustanoviti ni cilj ni nameru, u kome elementi deluju nabacano, a prostor kao da ne diše, problem je često previše komplikovana struktura. Kod takvog dizajna oduzimanje elemenata, umesto dodavanja novih, sigurno će pomoći da važni elementi dođu u prvi plan.

Pirs savetuje da umereno koristite specijalne efekte kao što su senke, gradijenti i trodimenzionalni elementi, jer njihovom preteranom upotrebom rizikujete da previše zakomplikujete rešenje. Upotrebljavajte specijalne efekte kao začine – mnogo njih može uništiti dobar obrok.

Uvek morate znati ko je vaša publika

Nikada ne zaboravite za koga dizajnirate, kaže Pirs. Osim ako projekat nije za vaše lično zadovoljstvo, verovatno postoji definisana publika. Ako publiku i njene navike i ukus uvek imate na umu, sigurno ćete kreirati nešto na šta će ona reagovati.

edukacija
foto: Tim Edukacija

Ovi jednostavni saveti pomoći će vam da predupredite početničke probleme. Za ozbiljno bavljenje dizajnerskim poslom biće potrebno više od toga. Sertifikovana obuka zasnovana na usklađivanju prakse i teorije u trajanju od godinu dana pravi je način da se uspešno otisnete u dizajnerske vode.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track