WEB DIZAJNER I WEB PROGRAMER: Evo koje su sličnosti, a koje razlike između ova dva posla
Foto: Tim Edukacija

Šta rade web programeri?

WEB DIZAJNER I WEB PROGRAMER: Evo koje su sličnosti, a koje razlike između ova dva posla

Edukacija -

Otkada je internet postao sastavni deo života, razvoj za web je postao jedna od najatraktivnijih i najbolje plaćenih grana na tržištu rada. Šta zapravo rade web programeri?

Šta je web programer?

Web programer je profesionalac koji preuzima web dizajn – koji je kreirao klijent ili dizajnerski tim – i pretvara ga u web sajt. Osim izradom web sajtova, ova vrsta programera se bavi i kreiranjem kompleksnih web aplikacija kao što su sistemi za upravljanje sadržajem, takozvani Content Management System (CMS), rešenja za internet trgovinu, blogovi i slično.

Link, Link Group
foto: Tim Edukacija

Web programeri imaju prilično složen posao, jer u suštini moraju da jezik koji razumemo, kao što je engleski, prevedu na jezike koje računar razume, kao što su Python ili HTML. Različiti tipovi programera specijalizuju se u različitim oblastima, što znači da na velikim web projektima obično sarađuje više različitih programera.

Koje vrste web programera postoje?

Na ovo pitanje nema jednostavnog odgovora. Kao što je napomenuto, postoje različite vrste web programera, od kojih se svaki fokusira na različite aspekte kreiranja web sajtova i aplikacija. Ipak, mogu se razlikovati tri velike grupe – takozvani front-end, back-end i full-stack programeri. Dok su front-end programeri odgovorni za delove web stranice koje ljudi vide i sa kojima stupaju u interakciju, back-end developeri su odgovorni za pozadinski kôd koji kontroliše kako se web sajt učitava i pokreće. Full-stack programeri rade i jedno i drugo.

Link, Link Group
foto: Tim Edukacija

Da li je web dizajn isto što i web razvoj?

Pitanje koje se često čuje jeste u čemu je razlika između web dizajna i web programiranja. Da li je u pitanju isti posao? Odgovor je – nije isti, web dizajn i web razvoj (web development) nisu ista stvar. Međutim, oni to mogu biti, jer sve zavisi od toga kako definišete pojmove dizajn i razvoj.

Web dizajner je osoba odgovorna za kreiranje koncepta jedne web stranice. On odlučuje koje se boje koriste u dizajnu, gde će se određeni sadržaji nalaziti na stranicama i tome slično. On takođe može biti zadužen i za kreiranje info-grafikona, logotipa i video-materijala, te će web dizajner obavestiti odgovornog programera o prelomu stranice.

Web dizajneri najčešće ne učestvuju u izradi web stranice ili osnovnog koda. S druge strane, danas sve više dizajnera odlučuje da nauči da programira zato što to proširuje opseg njihovog delovanja. Naime, programer dizajner smanjuje potrebu za komunikacijom sa programerima i eliminiše potencijalne nesporazume.

Link, Link Group
foto: Tim Edukacija

Web programeri grade na onome što su web dizajneri uradili. Oni preuzimaju dizajnerske koncepte i kreiraju kôd koji ih pretvara u web sajt. Te web stranice kao krajnji proizvod dopiru do korisnika. Iako web programer i dizajner mogu biti ista osoba, naročito jer gotovo uvek postoji preklapanje između dizajna i front-end programiranja, ove uloge su različite. Ukoliko želite da budete dizajner, nije nužno da naučite da programirate. Isto tako, programeru ne trebaju nikakve veštine grafičkog dizajna.

Ovo su osnovne razlike između web programera i web dizajnera. U jednom od narednih tekstova objasnićemo kako možete da postanete web programer.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track