CV ZA IT: Evo kako da pripremite radnu biografiju za dobijanje prakse u IT kompaniji
Foto: Tim Edukacija

Četiri ključna saveta za pripremu CV-ja za praksu u IT-ju

CV ZA IT: Evo kako da pripremite radnu biografiju za dobijanje prakse u IT kompaniji

Edukacija -

Kada pišete radnu biografiju (CV) koju šaljete uz prijavu za praksu, u njoj prvenstveno treba da budu istaknute vaše veštine, obrazovanje i druge prednosti, budući da verovatno još nemate veliko radno iskustvo koje biste mogli da pokažete. Može biti izazovno da CV sročite na početku karijere usled nedovoljnog iskustva ili malog broja podataka. S druge strane, u pitanju je sjajna vežba koja će vas navesti da se zamislite i prepoznate svoje prednosti.

Čak i ako nemate radno iskustvo, verovatno imate druga iskustva koja su vam pomogla da razvijete važne veštine koje vas čine odličnim kandidatom za tim kompanije za koju konkurišete.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Zato razmislite o svojim dosadašnjim dostignućima, uključujući obrazovanje, volontersko iskustvo, vannastavne aktivnosti ili bilo koju oblast života u kojoj ste možda pokazali izuzetnu veštinu, postignuće ili kreativno razmišljanje. A evo i kako da napišete CV koristeći te informacije.

Konsultujte svoje poznanike

Pre nego što počnete da tražite praksu, razgovarajte sa svojim profesorima, savetnicima, prijateljima, porodicom ili bilo kim za koga znate da vam može pomoći da napravite plan. Pitajte ih za savet i, ukoliko imaju veze sa industrijom u kojoj želite da radite, da li ih možete koristiti kao referencu.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Takođe možete pitati svoje poznanike da vam sugerišu šta bi vaš CV za praksu trebalo da sadrži. Oni će verovatno dobro znati koje su vaše najveće snage i veštine, kao i kako možete najbolje izdvojiti svoje jedinstvene kvalifikacije i ciljeve u karijeri.

Jasno opišite svoje ciljeve

Najbolji opisi ciljeva su uvek oni koji se podudaraju sa potrebama poslodavca. Pročitajte nekoliko programa prakse iz različitih kompanija za koje biste radili i uzmite u obzir zajedničke imenitelje. Tu ćete pronaći veštine koje se obično traže, ključne termine i fraze koje možete iskoristiti prilikom navođenja svojih ciljeva.

Ako se prijavljujete za praksu u IT industriji, ciljevi koje imate moraju biti u skladu sa tehnologijama koje kompanija u koju se prijavljujete koristi na radnim projektima. Posebno naglasite prednosti koje imate da ponudite i koja je vaša vizija.

Počnite od najjačih prednosti

U pogledu strukturiranja radne biografije, svoje najbolje kvalifikacije stavite na prvo mesto. Za studente i nedavne diplomce obrazovanje će verovatno biti faktor koji ih izdvaja. Za one koji menjaju karijeru, prenosive veštine iz radnog iskustva će biti najveća prednost. Za one bez obrazovanja ili radnog iskustva, volontersko iskustvo ili druga jedinstvena dostignuća biće ono po čemu se izdvajaju.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Šta god da je to što vašu prijavu čini jedinstvenom, trebalo bi da bude istaknuto na vrhu vaše biografije odmah ispod opisa vaših ciljeva.

Ako šaljete svoju radnu biografiju IT kompaniji, ne zaboravite da izlistate sve projekte na kojima ste radili i učili, pa čak i da navedete linkove, ukoliko ih imate.

Dodajte posebna dostignuća

Ako nemate šta da navedete u odeljku o radnom iskustvu, razmislite o tome kako da osmislite detaljan prikaz posebnih dostignuća. Ovde možete pisati o svim nagradama koje ste dobili ili o projektima koje ste uradili na koje ste ponosni i koji pokazuju važne veštine koje bi vaš poslodavac voleo da vidi.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Takođe možete da navedete i svoje vannastavne aktivnosti i relevantne klubove čiji ste članovi, ali ih obavezno formulišite u smislu postignuća. Na primer, ako spominjete aplikaciju koju ste napravili, opišite detaljno koje ste izazove pokušali da rešite, na koji ste problem naišli i kako ste ga prevazišli.

Naučite kako da stignete do prakse

Iako je dobar CV pola završenog posla kada je u pitanju prijavljivanje za posao ili praksu, neophodno je da imate znanje kojim ćete moći da podržite sve što ste napisali u njemu. Ako mislite da možete naučiti da programirate za nekoliko meseci na kursu, razmislite još jednom. Važno je da ozbiljno shvatite taj poduhvat i da za svoje usavršavanje i edukaciju izdvojite bar godinu dana kako biste ovladali svim veštinama koje će vam kasnije biti potrebne.

Zato upišite obuku za razvoj softvera i napravite korak ka svom poslu iz snova.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track