TRENDOVI U RAZVOJU MOBILNIH APLIKACIJA: 6 ključnih trendova u mobilnom razvoju koji će oblikovati tržište tokom 2023.
Foto: Tim Edukacija

Morate ih znati

TRENDOVI U RAZVOJU MOBILNIH APLIKACIJA: 6 ključnih trendova u mobilnom razvoju koji će oblikovati tržište tokom 2023.

Edukacija -

Industrija razvoja mobilnih aplikacija je u konstantnom porastu i nove tehnologije i trendovi se pojavljuju svakodnevno.

Sa širenjem 5G mreže mobilne aplikacije su u stanju da rukuju sa daleko više podataka i obrađuju ih većom brzinom nego ikada ranije. Veštačka inteligencija i mašinsko učenje takođe postaju sve popularniji u mobilnom razvoju, omogućavajući personalizovanije i inteligentnije korisničko iskustvo. Višeplatformski razvoj je takođe u porastu, jer sve više kompanija traži načine da dopre do šire publike i smanji razvojne troškove.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Ovo su samo neki od primera mnogih trendova koji oblikuju razvoj mobilnih aplikacija, a ako planirate da se bavite tim poslom, evo šta morate pratiti.

Veštačka inteligencija

AI tehnologija pruža programerima širok opseg upotrebe u IT industriji. Samo neke od prednosti korišćenja jesu personalizacija korisničkog iskustva kroz relevantne preporuke, povećana bezbednost kroz zaštitu osetljivih ličnih podataka, poboljšana analitika, koja uključuje bolje odluke, predviđanja i savete za optimizaciju, i još mnogo toga.

Pogodnost u razvoju mobilnih aplikacija ogleda se u prepoznavanju slika, opcijama glasovne pomoći, pametnim planiranjem ponašanja korisnika i raznim drugim aspektima. Ideja koja stoji iza AI u razvoju mobilnih aplikacija jeste implementacija funkcija koje bi pre svega poboljšale funkcionalnosti aplikacije, a posledično i poboljšale korisničko iskustvo.

Mašinsko učenje

Ovaj trend razvoja mobilnih aplikacija u velikoj meri dopunjuje onaj koji se tiče veštačke inteligencije. Mašinsko učenje je podoblast veštačke inteligencije koja se definiše kao sposobnost pametnog sistema da bez dodatnog programiranja na osnovu prikupljenih istorijskih podataka postane precizniji u predviđanju ishoda.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Mašinsko učenje se koristi za poboljšanje virtuelnih asistenata zasnovanih na veštačkoj inteligenciji, algoritama za predviđanje i drugih pametnih tehnologija integrisanih u mobilne aplikacije. Sve dok se koristi AI, ML (mašinsko učenje; engleski, machine learning) će ostati u modi.

Proširena i virtuelna stvarnost (AR i VR)

Proširena stvarnost i virtuelna stvarnost su relativno nove tehnologije koje su brzo stekle popularnost zahvaljujući interaktivnim igrama. Danas služe i u obrazovne svrhe, primera radi, kao simulatori za obuku. Pored praktičnog iskustva u obuci, AR i VR koriste čak i onlajn kupci. Mnoga tržišta već nude mogućnost „probanja“ artikla preko telefona.

Internet stvari (Internet of Things – IoT)

Svaki kompjuterizovani uređaj koji može da razmenjuje podatke sa povezanim uređajima ili sistemima putem interneta pripada IoT-u. Pametna vozila, uređaji, pa čak i čitave kuće spadaju u tu kategoriju. Od pametnih satova do automobila kompanije Tesla, svaka IoT jedinica zahteva softverske sisteme koji će regulisati njihovo funkcionisanje.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Iz perspektive razvoja mobilnih uređaja, kompanije imaju dosta posla sa integracijom IoT tehnologije u različite vrste uređaja i obezbeđivanjem toga da oni neometano rade.

Aplikacije na zahtev (On-demand)

Ovaj trend razvoja mobilnih aplikacija eksplodirao je tokom pandemije kovida 19. Aplikacije za dostavu hrane, taksi usluge, usluge kod kuće i mnoge druge brzo su stekle ogromnu popularnost.

Kako on-demand aplikacije nude rešenja koja rešavaju hitne probleme, ova niša nikada neće potpuno nestati. Na kraju krajeva, svakodnevno se javlja sve više izazova za koje je korisnicima potrebna pomoć.

Mobilno bankarstvo

Kada je u pitanju FinTech, bankarstvo je ono što prvo pada na pamet. Skoro svaka aplikacija, kao što je Apple Pay, omogućava bezbedne, beskontaktne kupovine u aplikaciji, ali mobilno bankarstvo zapravo ide dva koraka dalje od toga. Gotovo sve finansijske kompanije imaju aplikaciju za čuvanje podataka i valuta, njihovu razmenu, slanje drugim korisnicima i još mnogo toga.

Sigurnost bankarskih rešenja je ono na šta programeri mobilnih aplikacija treba da obrate posebnu pažnju.

Naučite kako da postanete profesionalci u oblasti razvoja mobilnih aplikacija

Industrija razvoja mobilnih aplikacija je u stalnoj evoluciji, sa novim tehnologijama i trendovima koji se pojavljuju svakoga dana. Da biste ostali konkurentni u ovoj oblasti, neophodno je da ostanete informisani i u toku sa najnovijim tehnologijama i aktuelnim dešavanjima.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Jednogodišnji obrazovni program može da vam pruži dubinsko znanje i praktično iskustvo potrebno da biste se istakli u novoj oblasti. Iako kratki kursevi mogu ponuditi brz uvod u određenu tehnologiju ili trend, oni ne pružaju isti nivo dubine i stručnosti kao jednogodišnji program. Ulaganje vremena i resursa u sveobuhvatnu edukaciju jeste od suštinskog značaja za svakoga ko želi da izgradi uspešnu karijeru.

Zato upišite obuku za razvoj mobilnih aplikacija i napravite korak ka karijeri kakvu ste oduvek želeli.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track