Evo kako i vi možete da zaradite od Pokemon GO manije
Foto: Promo

Dok svi jure pokemone, oni trljaju dlanove

Evo kako i vi možete da zaradite od Pokemon GO manije

Edukacija -

Bilo da spadate među one koji strastveno jure za malim virtuelnim čudovištima ili one kojima je priče o pokemonima preko glave, kada čujete koliko profita je ova aplikacija generisala, neće vam biti svejedno.

Pre tačno mesec dana, aplikacija Pokemon GO pojavila se i napravila tektonski poremećaj na tržištu mobilnih aplikacija, ali i u životima mnogih ljudi. I dok su javni prostori gradova širom sveta puni onih koji jure za ovim virtuelnim stvorenjima, kreatori ove igrice zadovoljno trljaju ruke. Iako u osnovi besplatan, kao i većina njegovih uspešnih konkurenata, Pokémon GO nudi mogućnost kupovine različitih dodataka u okviru aplikacije. To znači da se ove aplikacije u velikoj meri oslanjaju na najzagriženije igrače, koji su spremni da za svoj uspeh u igrici izdvoje i stvarni novac. A njih nije malo. Hajde da pređemo na stvarZaključno sa današnjim danom, prema javno dostupnim podacima, Pokémon GO je direktno zaradio preko 160 miliona dolara! Treba uzeti u obzir da igrica još nije lansirana u svim zemljama, kao i da je dnevna zarada u prvim danima avgusta dostizala 10 miliona dolara, što znači da ovoj mobilnoj igrici tek predstoji pravi profit.Od globalne pomame za pokemonima profitiraju i mnogi nezavisni developeri. Oni su iskoristili ovu priliku i, koristeći znanje koje im omogućava da samostalno kreiraju aplikacije za mobilne uređaje, kreirali brojne pomoćne aplikacije za Pokémon GO, koje im već donose hiljade dolara.

Mobilni programeri su traženiji od pokemonaIako je privukla ubedljivo najveću pažnju medija, Pokémon GO nije jedina mobilna aplikacija koja donosi ogroman profit. Druge uspešne igrice, kao što su Clash of Clans, Game of War, Candy Crash Saga, Mobile Strike, Slither.io i dr. takođe zarađuju milionske iznose na dnevnom nivou. Koliko je tržište mobilnih aplikacija veliko, možda najbolje ilustruje podatak koji je juče izneo direktor Applea, Tim Kuk. Zarada koju su ostvarili developeri mobilnih aplikacija za iOS uređaje prešla je cifru od 50 milijardi dolara. Dobro ste pročitali. Kolač koji se deli je dovoljno veliki da čak i oni koji kupe mrvice sjajno zarađuju. Zbog toga ne treba da čudi što su trenutno jedina stvorenja traženija od pokemona – mobilni programeri. Koliko zarađuju programeri u Srbiji?U julu 2016. godine programeri u Srbiji u proseku su zaradili 147.106 dinara neto, prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku. Potražnja za kadrovima u ovoj oblasti je toliko velika da je plata programera početnika u proseku iznosila 98.635 dinara. Posebno je zanimljiv podatak da više od polovine programera nema formalno fakultetsko obrazovanje, a programeri koji poseduju relevantan, međunarodno priznat sertifikat, zarađuju 15% više novca u odnosu na kolege koje ga nemaju.

I ti možeš da postaneš programerUprkos rasprostranjenom mišljenju po kome su određeni ljudi predodređeni da se bave ovim poslom, istina je da skoro svako može postati programer. Jedini uslovi su obučenost i kvalitetno obrazovanje. Ako ste spremni da uložite dovoljno truda, za samo godinu dana steći ćete napredna znanja neophodna da samostalno kreirate mobilne aplikacije. Sledeće godine u ovo vreme, možda će vam biti žao što niste počeli danas. Neki novi Pokémon GO već vreba iza ćoška. Nemojte da propustite priliku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track