UŽIVO SRBIJA IZABRALA Putin čestitao Vučiću, Ponoš drugi, Saša DJB pao ispod cenzusa pa pisao na Tviteru! NOVI SPOT PREDSEDNIKA
Foto: RIK Printscreen

izbori 2022

UŽIVO SRBIJA IZABRALA Putin čestitao Vučiću, Ponoš drugi, Saša DJB pao ispod cenzusa pa pisao na Tviteru! NOVI SPOT PREDSEDNIKA

Izbori 2022. -

Reč je o rezultatima predsedničkih izbora na osnovu 95,32 procenta obrađenih glasova

BEOGRAD - Predsednički kandidat SNS Aleksandar Vučić osvojio je 58,61 odsto glasova na izborima, dok je na drugom mestu kandidat Ujedinjenih za pobedu Srbije Zdravko Ponoš sa 18,29 odsto, saopštila je danas Republička izborna komisija (RIK) na osnovu 95,32 procenata obrađenih glasova.

NAJNOVIJE PODATKE CESID/IPSOS MOŽETE PRATITI OVDE

RIK je objavio rezultate parlamentarnih izbora na osnovu 94,08 odsto obrađenih biračkih mesta, odnosno 92,59 odsto obrađenog biračkog tela. Cenzus je prešlo 12 lista, od kojih je pet manjinskih.

17.46 - Crta: SNS u Beogradu osvojio 38,1 odsto glasova, Ujedinjeni za pobedu Beograda 21,3

Posmatračka misija Crta objavila je danas, na osnovu 99 odsto obrađenog uzorka, da je najviše glasova na izborima u Beogradu osvojila lista "Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve" i to 38,1 odsto. Sledi lista "Vladeta Janković – Ujedinjeni za pobedu Beograda" sa 21,3 odsto glasova, a zatim lista koalicije "Moramo" sa 10,8 odsto glasova, objavila je Crta na svom sajtu. Lista oko Socijalističke partrbije - "Toma Fila – gradonačelnik Beograda" osvojila je 6,9 odsto glasova. Sledi koalicija NADA sa 6,3 odsto glasova i stranka Zavetnici sa 3,5 odsto, kao i koalicija Boško Obradović - Dveri/POKS sa 3,4 procenta osvojenih glasova Koalicija ; Borista Tadića - "Ajmo ljudi" sa 2,8 odsto glasova nije prešla cenzus, kao ni Suverenisti sa 2,2 odsto i Srpska radikalna stranka sa 1,6 odsto. Cenzus nisu prešle ni liste "Nemanja Šarović – za sav normalan svet" sa 0,6 odsto i Ruski manjinski savez sa 0,4 odsto osvojenih glasova. Crta je navela i da je bilo 2,1 odsto nevežećih listića dok je izlaznost na beogradskim izborima iznosila 57,2 odsto.

14.35 - Dobrica Veselinović: Razgovaramo sa opozicijom o mogućim koalicijama

Kandidat za gradonačelnika Beograda koalicije Moramo Dobrica Veselinović izjavio je da razgovara sa ostalim predstavnicima opozicije o mogućim koalicijama."Procesuiramo sve veoma ozbiljno, uskoro ćemo sa ostalim kolegama iz koalicije objaviti plan za dalje", kazao je Veselinović za portal Nova. Veselinović je rekao da je zadovoljan izbornim rezultatima i da je dobro što je Srbija dobila zeleno-levu opciju u parlamentu, javlja Beta.

glasanje, izbori 2022, Dobrica Veselinović
foto: Fonet

"U Beogradu smo osvojili 100.000 glasova i time triplirali rezultat od pre četiri godine i sada predstavljamo treću političku snagu u Beogradu". On je dodao da, iako je ta koalicija ušla u parlament, to ne znači da neće imati proteste i dalje. "Budite sigurni da naš ulazak u institucije ne znači da nas više nećete vidjati na ulici. Naprotiv, nastavićemo da razgovaramo sa komšijama, da branimo javna i prirodna dobra kad god ih neko ugrozi i borbu za dobar grad podignemo na viši nivo", rekao je on.

14.33 - Mali Zvornik podržao predsednika Srbije

Predsednički kandidat Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić i koalicija oko Srpske napredne stranke osvojili su najviše glasova na jučerašnjimn izborima u Malom Zvorniku gde je na 29 biračkih mesta od 14.314 birača glasalo njih 57,98 odsto.

Mali Zvornik, glasanje, Izbori
foto: Kurir.rs/T.Ilić

Vučić je dobio 6.157 glasova, odnosno 76,25 odsto, drugi je Zdravko Ponoš kandidat Ujedinjenih za pobedu Srbije sa 729 glasova (9,03 odsto), a treći dr Miloš Jovanović kandidat koalicije NADA sa 404 glasa (5 odsto). Od ostalih je najbolje prošao Boško Obradović sa 284 glasa, odnosno 3,52 odsto kao kandidat Patriotskog bloka. Na parlamentarnim izborima je SNS od Malozvorničana dobio 4.397 glasova, odnosno 55,22 odsto, druga je lista Ivica Dačić – Premijer Srbije sa 1.575 glasova (19,78), a treća je Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije koja je dobila podršku 533 glasača (6,69 odsto). Ostale liste nisu dobile više od 4,46 odsto koliko je pripalo koaliciji NADA. T.I.

Mali Zvornik, glasanje, Izbori, glasačka kutija, Glasački Listić
foto: Kurir.rs/T.Ilić

14.30 - Novi Pazar: Vučiću više od 24.000 glasova, Ponošu 7.780

Kandidat koalicije oko Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić osvojio je 24.255 glasova na izborima za predsednika Srbije u Novom Pazaru, pokazuju preliminarni rezultati Gradske izborne komisije (GIK).

Iz komisije je novopazarskom radiju Sto plus rečeno da je na drugom mestu kandidat koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije Zdravko Ponoš sa 7.780 glasova. Za Biljanu Stojković iz koalicije Moramo glasalo je 1.775 birača, dok je kandidat Patriotskog bloka Boško Obradović dobio 610 glasova.

Slede Milica Đurđević Stamenkovski ispred Zavetnika sa 589 glasova, Branka Stamenković ispred koalicije Suverenisti sa 492, dok je za kandidata Srpske desnice Mišu Vacića glasalo 478 gradjana, a za kandidata koalicije NADA Miloša Jovanovića 450.

Na predsedničke izbore u Novom Pazaru izašlo je 39.367 birača, pa je ukupna izlaznost u tom gradu bila 44,83 odsto. Pravo glasa u Novom Pazaru imalo je 87.822 birača, koji su glasali na 99 biračkih mesta.

14.13 - Predsednik Aleksandar Vučić oglasio se novim video-spotom na ličnom Instagram nalogu.

Vučić se biračima zahvalio rečima: Hvala, Srbijo!

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

13.45 - Dveri: Građani dobili patriotsku snagu koja će se zalagati za državu bez korupcije i domaću privredu

Pokret Dveri ocenio je danas da su ulaskom Patriotskog bloka za obnovu Kraljevine Srbije u parlament, gradjani dobili "autentičnu patriotsku parlamentarnu snagu" koja će se kako su naveli, zalagati za državu bez korupcije, domaću privredu, za svakog obespravljenog i poniženog gradjanina.

Patriotski blok, koji su predvodile Dveri i deo Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) oko Vojislava Mihailovića, osvojio je oko 3,9 odsto glasova na republičkim izborima, oko 3,5 odsto na gradskim izborima u Beogradu, a njihov kandidat Boško Obradović 4,5 odsto na izborima za predsednika Srbije.

"Ogromno poverenje koje smo dobili od gradjana, koje je u nekim gradovima i opštinama, posebno u zapadnoj Srbiji, izlazilo i na više od 10 odsto, obavezuje nas da krenemo u primenu programa i izradu novih zakona koji će konačno Srbiju staviti na prvo mesto, a ekonomski i ekološki patriotizam, porodičnu politiku, interes gradjana i pravdu u temelje svakog akta o kojem će skupština odlučivati", naveli su iz Dveri.

Zahvalili su na podršci organizacijama i pojedincima "koje su se odazvale pozivu za udruživanje patriotskih snaga", medju kojima su deo POKS, Uspravna Srbija, Nova snaga Srbije, Pirotska nova snaga, Glas naroda, pokret Ne damo djedovinu, Ravnogorski pokret, Pravo na izbor, Lekari i roditelji za nauku i etiku, Srpska liga za restituciju, Pokret srpske sabornosti profesora Aleka Račića i profesor Branimir Nestorović.

Dveri su zahvalile na podršci i akademiku Kosti Čavoškom, profesoru Aleksandru Lipkovskom, doktoru Vladimiru Dimitrijeviću, profesoru Djordju Čantraku, doktorima Valentini Arsić Arsenijević i Borislavu Antonijeviću.

13.30 - Zdrava Srbija dobila 13 novih odbornika širom zemlje

Predsednik Zdrave Srbije (ZS) Milan Stamatović izjavio je danas da je zadovoljan postignutim rezultatima na lokalnim izborima jer je njegova stranka dobila odbornike u još pet opština i gradova i svoju stranačku mrežu proširila na 70 gradskih i opštinskih odbora.

Milan Stamatović
foto: Beta/Zdrava Srbija

Stamatović je, pozivajući se na još nezvanične podatke, naveo da je ZS na lokalnim izborima u Sevojnu samostalno osvojila 23 odsto glasova, u Bajinoj Bašti i u Arandjelovcu oko osam odsto, u Smederevskoj Palanci nešto iznad pet odsto, dok je u Boru za stranka dobila svog prvog odbornika.

"To znači da je ZS dobila još 13 novih odbornika u lokalnim parlamentima širom Srbije", izjavio je predsednik ZS Milan Stamatović. Stamatović je izrazio zadovoljstvo što je u Čajetini, tradicionalnom uporištu stranke, ZS osvojila 41 odsto, dok je koalicija oko Srpske napredne stranke dobila podršku 29 odsto gradjana. Koalicija Suverenista, u okviru koje je ZS izašla na parlamentarne izbore, nije uspela da udje u republički parlament.

13.16 - Saša Radulović ostao ispod cenzusa

13.04 - Ruski predsednik Putin čestitao predsedniku Srbije

12.35 - CeSID objavio konačnu projekciju predsedničkih izbora: Vučiću 58,3 odsto glasova, Ponoš na 18,3

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) objavio je danas konačnu projekciju rezultata glasanja za predsednika Srbije po kojoj je kandidat koalicije oko Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić pobedio u prvom krugu sa 58,3 odsto glasova dok je na drugom mestu kandidat koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije, Zdravko Ponoš sa 18,3 odsto glasova.

Sledi kandidat koalicije NADA Miloš Jovanović za koga je glasalo šest odsto izašlih birača, kandidati Patriotskog bloka i Zavetnika, Boško Obradović i Milica Djurdjević Stamenkovski sa 4,4 odsto podrške i Biljana Stojković ispred koalicije Moramo koju je podržalo 3,3 odsto birača koji su glasali na jučerašnjim izborima.

CeSID-ova projekcija pokazuje i da je Branka Stamenković ispred koalicije Suverenisti dobila 2,1 odsto glasova dok je za kandidata Srpske desnice Mišu Vacića glasalo 0,9 odsto izašlih birača.

12.35 - CESID: Na parlamentarnim izborima SNS dobio 42,9 odsto glasova, Ujedinjeni za pobedu Srbije 13,5

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CESID) objavio je konačne rezultate parlamentarnih izbora u Srbiji, prema kojima je lista "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" osvojila je 42,9 odsto glasova.Koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije dobila je 13,5 odsto, a Socijalistička partija Srbije 11,4 odsto glasova.

Slede koalicija NADA sa 5,4 odsto, koalicija Moramo sa 4,6 odsto, koalicija okupljena oko Dveri sa 3,9 i stranka Zavetnici sa 3,8 odsto. Ostale liste su ispod izbornog cenzusa od tri odsto.

12.30 - SNS: Na predsedničkim izborima u Čačku najviše glasova dobio Vučić, slede Ponoš i Obradović

Najviše glasova na predsedničkim izborima u Čačku osvojio je aktuelni predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić, koji je dobio 54 odsto glasova, saopštio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović pozivajući se na nezvanične podatke sa obradjenih 100 od ukupno 104 biračka mesta.

Na drugom mestu predsedničkih izbora u Čačku je kandidat koalicije "Ujedinjeni za pobedu Srbije" Zdravko Ponoš sa 18 odsto glasova, a treći je kandidat koalicije "Patriotski blok" Boško Obradović sa 10,2 odsto osvojenih glasova. ; Kandidat koalicije "Nada" Miloš Jovanović osvojio je 8,3 odsto glasova, kandidat "Zavetnika" Milica Djurdjević Stamenkovski 4,5 odsto, a ostali predsednički kandidati su dobili ispod tri odsto glasova. ; U birački spisak Čačka upisano je 94.953 punoletnih gradjana.

12.20 - CESID objavio konačne rezultate, RIK se obraća večeras u 20 sati.

12.05 - Dragi prijatelju... Dodik čestitao Vučiću pobedu na izborima

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik čestitao je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću pobedu na izborim ističući da je, kako je naveo, još jednom potvrdjena neprikosnovena volja naroda da ih Vučić vodi putem mira, stabilnosti, prosperiteta i ekonomskog razvoja.

"Dragi prijatelju, još jednom si dokazao da narod u Srbiji u tebi vidi oslonac i garant njenog daljeg jačanja, a mi u Republici Srpskoj svojim glasom dali smo podršku stabilnosti regiona, razvoju, napretku i slobodi celog srpskog naroda", naglasio je Dodik u čestitki.

Vučić Dodik, Aleksandar Vučić, vila Mir, MIlorad Dodik
foto: Instagram Printscreen, Budućnost Srbije

On je izrazio nadu da će Vučić da nastavi putem koji je započeo i da će u predstojećim godinama "ostati garant mira i stabilnosti celog srpskog naroda u ovim izazovnim vremenima".

"Mi u Republici Srpskoj sa velikim zadovoljstvom smo pratili jučerašnji tok izbora i verovali u tvoju i pobedu SNS-a, jer je ona garant jake i moćne Srbije, kakva je i nama potrebna", naveo je Dodik.

Dodao je da se "svaki uspeh RS gleda i kao uspeh Republike Srpske", navodeći da se "samo zajedničkim radom i saradnjom možemo nadati novim pobedama i novim projektima".

Dodik je ocenio da je Srbija, s Vučićem na čelu, regionalni lider i kao takva veliki oslonac svim Srbima, ma gde da žive.

"Ekonomski pokazatelji, realizovani projekti, reforme, infrastruktura, saradnja sa RS, koja nikada nije bila u toj meri konkretizovana kao sada, te podrška i pomoć na koju smo mogli uvek da računamo, dokaz su da možemo verovati u još bolju budućnost, jaču, moderniju i prosperitetniju Srbiju na čelu sa tobom i tvojom partijom", naveo je Dodik u čestitki.

Aleksandar Vučić je kao predsednički kandidat na jučerašnjim izborima osvojio oko 60 odsto glasova, dok je lista "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" dobila ubjedljivo najveći broj mandata u Narodnoj skupštini Srbije i Skupštini Beograda.

12.00 - LUČANI: Najviše glasova osvojila Srpska napredna stranka

Na lokalnim izborima u Lučanima najviše glasova dobila je lista Srpske napredne stranke (SNS), koja je osvojila 57,14 odsto glasova, odnosno 20 mandata u lokalnoj Skupštni, nezvanični su podaci Opštinske izborne komisije.

Skupština Lučana ima 35 odborničkih mesta. Opoziciona Grupa građana "Jedan tim" osvojila je 25,7 odsto glasova i devet odborničkih mandata. Lista Socijalistička partija Srbije - Jedinstvena Srbije (SPS-JS) osvojila je 11,45 odsto glasova i četiri odbornička mandata, dok je lista Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) osvojio 5,7 odsto glasova i dva mandata. Lista Srpske radikalne stranke (SRS) nije prošla cenzus na lokalnim izborima u Lučanima. U birački spisak Lučana upisano je 15.415 punoletnih gradjana.

11.58 - IPSOS/CESID: Najnoviji rezultati predsedničkih izbora

CESID, IPSOS, izbori, izbori 2022, predsednički izbori
foto: CESID/IPSOS printscreen

11.50 - Predsednik SDS Mirko Šarović čestitao Vučiću pobedu

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) čestitao je Aleksandru Vučiću drugi osvojeni mandat predsednika Srbije i pobedu njegove koalicije na predsedničkim i parlamentarnim izborima u Srbiji.

Mirko Šarović
foto: Youtube prtscr / RTRS

"Uveren sam da će Vašom pobedom za predsednika Srbije i pobedom SNS-a na parlamentarnim izborima, Srbija nastaviti da korača putem stabilnosti i napretka", naveo je Šarović u čestitki. Predsednik SDS-a je naglasio da je "ekonomski jaka i politički stabilna Srbija snažan oslonac i svima u Republici Srpskoj". "Želim Vam mnogo sreće na ovoj odgovornoj dužnosti i da uspešno vodite Srbiju u narednih pet godina svoga mandata", zaključio je Šarović.

11.45 - Lider HDZ BIH Dragan Čović čestitao Vučiću

Predsednik HDZ BiH Dragan Čović čestitao je izborne pobede predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Madjarske Viktoru Orbanu. U čestitki Vučiću lider HDZ BiH je istakao duboke veze BiH i Srbije, uz nadu da će saradnja dve zemlje biti još bolja.

Dragan Čović
foto: RTRS

"Dozvolite mi u ime hrvatskog naroda Bosne i Hercegovine, u ime moje domovine BiH, ali i u svoje lično ime, da uputim najiskrenije čestitke na još jednom osvojenom predsedničkom mandatu, kao i ostvarenim izbornim rezultatima Srpske napredne stranke, s Vama na čelu, na izborima u Republici Srbiji", naveo je Čović.

On je naveo da smatra da će Vućič "ponovno ukazano snažno povesno poverenje gradjana Srbije, odgovorno iskoristiti i da će ostvareni rezultat kreirati još jedan snažan mandat za uspešne političke korake njega i njegove stranke". "Takođe verujem da ćemo našu dosadašnju dobru saradnju, prijateljstvo i trajnu vezu naših domovina, Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, još više produbiti i učvrstiti na dobrobit svih naših naroda", istakao je Čović.

11.20 - Vučić u Kruševcu osvojio više od 66 odsto glasova, SNS 51 odsto

Dosadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić osvojio je u Kruševcu na predsedničkim izborima 66,24 odsto glasova dok je lista njegove Srpske napredne stranke (SNS) na parlamentarnim izborima dobila poverenje 51,41 odsto birača. Prema podacima Gradske izborne komisije, na drugom mestu po broju osvojenih glasova je lista Socijalističke partije Srbije sa 13,56 odsto, dok je lista Ujedinjeni za pobedu Srbije osvoji 11,45 odsto, objavila je Beta.

Naprednjaci osvojili najviše glasova u Valjevu

U Valjevu najviše glasova je osvojila lista Aleksandar Vučić – Zajedno možemo i to 34,7 odsto, dok je na drugom mestu lista Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije, koja je osvojila 16,9 odsto.

To su rezultati sa kojima raspolažu izborni štabovi partija koje su učestvovale na izborima na osnovu obrađenih rezultata sa oko 90 odsto biračkih mesta, dok Gradska izborna komisija još uvek nije saopštila rezultate jučerašnjih izbora.

Prema tim podacima, na trećem mestu je lista Ivica Dačić – Premijer Srbije koja je osvojila 14,3 odsto glasova. Sledi koaliciji NADA kojoj je pripalo je 7,3 odsto glasova, lista koalicije Moramo osvojila je 7 odsto, lista koalicije oko Srpskog pokreta DVERI 5,2 odsto, a ostale liste partija i koalicija su ispod cenzusa. Izlaznost na predsedničkim i parlamentarnim izborima u Valjevu je bila 63,1 odsto, pokazuju podaci iz izbornih štabova. Prema informacijama iz Gradske izborne komisije tokom jučerašnjih izbora na nekoliko biračkih mesta su evidentirane nepravilnosti, a sutra će biti poznato da li će izbori biti ponovljeni na nekom od ukupno 118 biračkih mesta. S.S.

Sledi lista koalicije NADA (5,41), Patriotski blok (4,3) dok je Srpska stranka Zavetnici osvojila 4,23 odsto. Koalicija Moramo osvojila je 2,69 odsto, dva odsto je dobila lista Suverenista, dok su sve ostale liste bile ispod dva odsto. Na predsedničkim izborima drugu poziciju zauzeo je Zdravko Ponoš sa 14,34 odsto a treći je Miloš Jovanović koji je dobio poverenje 5,92 odsto izašlih birača. Za Boška Obradovića glasalo je 4,69 odsto, a za Milicu Djurdjević Stamenkovski 4,6 odsto. Ostali predsednički kandidati bili su ispod dva odsto. Izlaznost u Kruševcu je bila 63,5 odsto, pravo glasa imalo je 106.678 birača, koji su mogli da glasaju na 132 biračka mesta.

11.15 - Glas Šumadije: Na polovini obrađenih glasova Vučić ima 57,8 odsto

Lista Srpske napredne stranke u Kragujevcu na osnovu 50 odsto obradjenih biračkih mesta vodi sa 42,57 odsto glasova, a na drugom mestu je koalicija "Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije" sa 13,14 procenata. Kako je danas preneo portal Glas Šumadije, koalicija NADA ima 6,97 procenata glasova, a za Patriotski blok u Kragujevcu je glasalo 5,01 posto birača. Za stranku Zavetnici je glasao 4,24 posto birača u Kragujevcu, a za koaliciju Moramo 3,72 procenta, javlja Beta.

Na predsedničkim izborima za kandidata SNS-a Aleksandra Vučića na osnovu 50 odsto obradjenih biračkih mesta glasalo je 57,82 odsto birača. Na drugom mestu je kandidat koalcije "Ujedinjeni za pobedu Srbije" Zdravko Ponoš sa 17,39 procenata, na trećem Miloš Jovanović ispred koalicije NADA sa 7,49.

11.10 - RIK o predsedničkim izborima: Vučić 58,65 odsto glasova, Ponoš 18,25

Predsednički kandidat Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić osvojio je 58,65 odsto glasova na izborima, dok je na drugom mestu kandidat Ujedinjenih za pobedu Srbije Zdravko Ponoš sa 18,25 odsto, saopštila je danas Republička izborna komisija (RIK) na osnovu 94,88 procenata obradjenih glasova.

Na trećem mestu je kandidat koalicije NADA Miloš Jovanović sa 5,97 odsto glasova, a slede kandidat Patriotskog bloka Boško Obradović sa 4,4 odsto i kandidat stranke Zavetnici Milica Djurdjević Stamenkovski sa 4,27 odsto glasova, preneo je RIK na svom sajtu.

Kandidat koalicije Moramo Biljana Stojković osvojila je 3,18 odsto glasova, na pretposlednjem mestu je kandidat koalicije Suverenisti Branka Stamenković sa 2,03 procenta, dok je 0,87 odsto glasova osvojio predsednički kandidat Srpske desnice Miša Vacić. Prema podacima RIK-a, na osnovu tog procenta obradjenih glasova, na izborima je glasalo 58,71 odsto od ukupnog broja upisanih birača.

Izbori 2022, Predsednički Izbori
foto: RIK Printscreen

11.10 - Predsednica RS čestitala Vučiću na pobedi

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović čestitala je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i SNS-u pobedu na izborima u Srbiji, uz uverenje da će Srbija, kao najvažniji faktor mira i stabilnosti u regionu, nastaviti putem razvoja i postići nove izuzetne i značajne uspehe.

"U ime građana Republike Srpske i u svoje ime, upućujem Vam iskrene čestitke na ponovnom izboru za predsednika Srbije, te ostvarenim rezultatima Srpske napredne stranke na parlamentarnim i lokalnim izborima", navela je Cvijanović.

Aleksandar Vučić, Željka Cvijanović
foto: Ana Paunković, Zorana Jevtić

Ona je u čestitki istakla da Vučićeva "istorijska i impresivna pobeda predstavlja rezultat uspešne i mudre politike koju vodi, kao i ogromnog truda koji ulaže s ciljem jačanja Srbije na putu razvoja i prosperiteta njenog regionalnog i medjunarodnog položaja", saopšteno je iz kabineta predsednika RS.

Predsednik PDP-a čestitao pobedu Vučiću

Predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović razgovarao je jutros sa predsednikom Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučićem i čestitao mu pobedu na predsedničkim i parlamentarnim izborima u Srbiji, saopšteno je iz PDP-a.

"Čestitam veliku i važnu pobedu koja, uveren sam, znači znači dobru i sigurnu budućnost Srbije i srpskog naroda", kazao je Borenović u razgovoru s Vučićem. Vučić i Borenović su se saglasili da srpskom narodu predstoji mnogo složenih izazova, ali da su sigurni da će biti uspešno rešeni u najboljem interesu srpskog naroda, kao i stabilnosti i napretka celog regiona, navedeno je u saopštenju.

"Rukovodstvo Srpske i njeni gradjani, u ekonomski snažnoj i politički stabilnoj Srbiji, sa Vama na čelu, vidi najjači oslonac i očekujemo da će naše čvrste institucionalne veze, bliski odnosi i bratska saradnja Srpske i Srbije, u budućnosti biti još sveobuhvatniji", navela je Cvijanović. Aleksandar Vučić je kao predsednički kandidat na jučerašnjim izborima osvojio oko 60 odsto glasova, dok je lista "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" dobila najveći broj mandata u Skupštini Srbije i Skupštini Beograda.

11.10 - RIK o parlamentarnim izborima: SNS 120 mandata u Skupštini, Ujedinjenoj Srbiji 37

Republička izborna komisija (RIK) objavila je danas rezultate parlamentarnih izbora na osnovu 94,35 odsto obradjenog biračkog tela, a odziv na izbore na tom uzorku je 58,61 odsto upisanih birača.

Kako se navodi na sajtu RIK-a, najviše glasova osvojila je koalicija oko Srpske napredne stranke - 43 odsto glasova, što bi im po trenutnim rezultatima donelo 120 mandata. Koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije osvojila je 13,5 odsto glasova (37 mandata), koalicija oko Socijalističke partije Srbije 11,5 posto (32 mandata), a koalicija NADA 5,4 odsto glasova (15 mandata).

Izbori 2022, Parlamentarni Izbori
foto: RIK Printscreen

Cenzus su prešli i koalicija Moramo, koja je osvojila 4,6 procenta (12 mandata), Patriotski blok 3,9 (10 mandata) i Zavetnici 3,8 (10 mandata) Narodne poslanike imaće i manjinske liste, odnosno Savez vojvodjanskih Madjara šest mandata, Muftijin amanet tri mandata, Zajedno za Vojvodinu i SDA Sandžaka po dva i Koalicija Albanaca jedan mandat.

Cenzus nisu prešli koalicija Suverenisti (2,3 odsto glasova), Srpska radikalna stranka (2,2 odsto), Ajmo ljudi (1,7 odsto) i Otete bebe (0,8 odsto glasova).

Prema rezultatima RIK-a, u Skupštinu Srbije neće ući ni manjinske liste Alternativa za promene, Romska partija i Ruski manjinski savez.

10.25 - MUP podnosi krivičnu prijavu u Kruševcu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kruševcu podneće krivičnu prijavu protiv tridesetdevetogodišnjeg muškarca zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo sprečavanje održavanja glasanja. On je juče, oko 18 časova, ispred biračkog mesta broj 8 od člana biračkog odbora, koja je kod sebe imala potvrde o glasanju van biračkog mesta, iste oduzeo i udaljio se. Oštećenoj, koja se nalazila u kolima, po povratku sa terena tokom kojeg je građanima koji nisu imali mogućnost da dođu do biračkog mesta omogućeno glasanje, osumnjičeni je prišao, snimao je, vikao na nju, a potom otvorio vrata automobila i oteo joj iz ruke šest potvrda o glasanju van biračkog mesta.

MUP
foto: MUP Printscreen

Policija je osumnjičenog kod koga su bile oduzete potvrde ubrzo pronašla i o svemu obavestila nadležno tužilaštvo koje se izjasnilo da se podnese u redovnom postupku krivična prijava zbog sumnje da je izvršio krivično delo sprečavanje održavanja glasanja. Oduzete potvrde odmah su vraćene biračkom odboru. Ž. M.

09.45 - Rezultati predsedničkih izbora na osnovu 93,24 odsto obrađenog biračkog tela

RIK je objavio rezultate predsedničkih izbora na osnovu 94,53 odsto obrađenih biračkih mesta, odnosno 93,24 odsto obrađenog biračkog tela. Aleksandar Vučić je prema njima odneo pobedu u prvom krugu sa 60,23 odsto osvojenih glasova, dok je na drugom mestu Zdravko Ponoš sa 17,01 odsto osvojenih glasova.

Izbori 2022, Predsednički Izbori
foto: RIK Printscreen

09.44 - Rezultati parlamentarnih izbora na osnovu 92,09 odsto obrađenog biračkog tela

RIK je objavio rezultate parlamentarnih izbora na osnovu 94,08 odsto obrađenih biračkih mesta, odnosno 92,59 odsto obrađenog biračkog tela. Cenzus je prešlo 12 lista, od kojih je pet manjinskih.

Izbori 2022, Parlamentarni Izbori
foto: RIK Printscreen

08.45 - Preliminarni rezultati RIK-a u 20 časova

Preliminarni rezultati izbora biće poznati večeras u 20 časova, kada će se oglasiti Republička izborna komisija. Konačne rezultate 13. parlamentarnih izbora od uvođenja višestranačja u Srbiji saopštiće Republička izborna komisija najkasnije do 7. aprila u 20 sati. Krajnji rok za raspodelu mandata je 17. april, a parlament mora da bude konstituisan najkasnije do 7. maja.

08.40 - RIK: Vučić 59,26 odsto glasova, Ponoš 17,76

Predsednički kandidat Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić osvojio je 59,26 odsto glasova na izborima, dok je na drugom mestu kandidat Ujedinjenih za pobedu Srbije Zdravko Ponoš sa 17,76 odsto, saopštila je danas Republička izborna komisija (RIK) na osnovu 89,12 procenata obradjenih glasova.

Na trećem mestu je kandidat koalicije NADA Miloš Jovanović sa 5,87 odsto glasova, a slede kandidat Patriotskog bloka Boško Obradović sa 4,42 odsto i kandidat stranke Zavetnici Milica Djurdjević Stamenkovski sa 4,29 odsto glasova, preneo je RIK na svom sajtu.

PREDSEDNIČKI IZBORI PREMA CESID/IPSOS

predsednički izbori, CESID, IPSOS
foto: CESID/IPSOS printscreen

Kandidat koalicije Moramo Biljana Stojković osvojila je 3,08 odsto glasova, na pretposlednjem mestu je kandidat koalicije Suverenisti Branka Stamenković sa 2,02 procenta, dok je 0,88 odsto glasova osvojio predsednički kandidat Srpske desnice Miša Vacić. Prema podacima RIK-a, na osnovu tog procenta obradjenih glasova, na izborima je glasalo 58,6 odsto od ukupnog broja upisanih birača.

08.30 - RIK na 87,76 odsto obrađenih glasova: SNS 122 mandata u parlamentu, Ujedinjenoj Srbiji 36

Republička izborna komisija (RIK) objavila je danas rezultate parlamentarnih izbora na osnovu 87,76 odsto obradjenog biračkog tela, a odziv na izbore na tom uzorku je 58,49 odsto upisanih birača.

Kako se navodi na sajtu RIK-a, najviše glasova osvojila je koalicija oko Srpske napredne stranke - 43,45 odsto glasova, što bi im po trenutnim rezultatima donelo 122 mandata. Koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije osvojila je 13,07 odsto glasova (36 mandata), koalicija oko Socijalističke partije Srbije 11,68 posto (32 mandata), a koalicija NADA 5,27 odsto glasova (14 mandata).

parlamentarni rezultati
foto: RIK Printscreen

Cenzus su prešli i koalicija Moramo, koja je osvojila 4,34 procenta (12 mandata), Patriotski blok 3,85 (10 mandata) i Zavetnici 3,76 (10 mandata) Narodne poslanike imaće i manjinske stranke, odnosno Savez vojvodjanskih Madjara šest mandata, Muftijin amanet tri mandata, Zajedno za Vojvodinu i SDA Sandžaka po dva i Koalicija Albanaca jedan mandat. Cenzus nisu prešli koalicija Suverenisti (2,25 odsto glasova), Srpska radikalna stranka (2,17 odsto), Ajmo ljudi (1,65 odsto) i Otete bebe (0,81 odsto glasova). Prema rezultatima RIK-a, u Skupštinu Srbije neće ući ni manjinske liste Alternativa za promene, Romska partija i Ruski manjinski savez.

Izbori 2022, Parlamentarni Izbori
foto: RIK Printscreen

Građani Srbije juče su glasali za predsednika Republike, narodne poslanike, kao i za lokalne skupštine u Beogradu, Boru i još 12 opština. Izlaznost je, prema poslednjim podacima RIK-a, bila 58,46 odsto.

07.16 - Obrađeno 59 odsto glasačkog materijala u Beogradu

Prema podacima Gradske izborne komisije Beograda obrađeno 59 odsto glasačkog materijala.

Prema tim rezultatima, odbornike u gradskoj skupštini imaće lista "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", lista "Vladeta Janković - Ujedinjeni za pobedu Beograda", lista "Moramo", lista "Toma Fila - gradonačelnik Beograda", koalicija NADA, Zavetnici i koalicija Dveri-POKS. Gradonačelnika Beograda biraće 110 odbornika gradske skupštine, objavio je RTS.

PRELIMINARNI REZULTATI IPSOS/CESID ZA BEOGRAD: SNS najbolji sa 39,1%, slede Ujedinjeni za pobedu sa 20,1% i Moramo sa 10,4%

PARLAMENTARNI IZBORI

Prema najnovijim podacima RIK, na osnovu 90,34 odsto obrađenih biračkih mesta, rezultati izbora su sledeći:

Zajedno možemo sve 43,57 odsto, 122 mandata

Ujedinjeni za pobedu 12,96, 36 mandata

Ivica Dačić premijer 11,71, 32

Nada za Srbiju 5,25, 14

Moramo 4,29, 12

Dveri Poks 3,85, 10

Zavetnici 3,77, 10

SVM 1,73, 6

Muftijin amanet 0,96, 3

Zajedno za Vojvodinu 0,63, 2

SDA Sandžaka 0,59, 2

Koalicija Albanaca 0,29, 1

Ostale liste nisu osvojile mandate u Skupštini Srbije.

PREDSEDNIČKI IZBORI

Izbori 2022, Predsednički Izbori
foto: RIK Printscreen

Na predsedničkim izborima, na osnovu 90,71 odsto obrađenih biračkih mesta, rezultati su sledeći:

Aleksandar Vučić 59,55 odsto

Zdravko Ponoš 17,53

Dr Miloš Jovanović 5,82

Boško Obradović 4,42

Milica Đurđević Stamenkovski 4,31

Biljana Stojković 3,04

Branka Stamenković 2,02

Miša Vacić 0,89

IZBORNA RAČUNICA PREMA OBRAĐENIM GLASOVIMA RIK: Na 87,76 odsto za SNS 122 mandata u parlamentu, Ujedinjenoj Srbiji 36

Republička izborna komisija (RIK) objavila je danas rezultate parlamentarnih izbora na osnovu 87,76 odsto obradjenog biračkog tela, a odziv na izbore na tom uzorku je 58,49 odsto upisanih birača.

Kako se navodi na sajtu RIK-a, najviše glasova osvojila je koalicija oko Srpske napredne stranke - 43,45 odsto glasova, što bi im po trenutnim rezultatima donelo 122 mandata.

Koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije osvojila je 13,07 odsto glasova (36 mandata), koalicija oko Socijalističke partije Srbije 11,68 posto (32 mandata), a koalicija NADA 5,27 odsto glasova (14 mandata).

Cenzus su prešli i koalicija Moramo, koja je osvojila 4,34 procenta (12 mandata), Patriotski blok 3,85 (10 mandata) i Zavetnici 3,76 (10 mandata) Narodne poslanike imaće i manjinske stranke, odnosno Savez vojvodjanskih Madjara šest mandata, Muftijin amanet tri mandata, Zajedno za Vojvodinu i SDA Sandžaka po dva i Koalicija Albanaca jedan mandat.

Cenzus nisu prešli koalicija Suverenisti (2,25 odsto glasova), Srpska radikalna stranka (2,17 odsto), Ajmo ljudi (1,65 odsto) i Otete bebe (0,81 odsto glasova).

Prema rezultatima RIK-a, u Skupštinu Srbije neće ući ni manjinske liste Alternativa za promene, Romska partija i Ruski manjinski savez.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track