ŠAMAR HRVATSKE: Nema povlačenja tužbe protiv Srbije!

Ovako se Josipović zahvalio na dobrodošlici

ŠAMAR HRVATSKE: Nema povlačenja tužbe protiv Srbije!

Politika -
Predsednik Hrvatske poručio Nikoliću da smo preživeli i gore stvari, te da ćemo moći da živimo i s međusobnim tužbama za genocid

BEOGRAD - Nema pomirenja!Hrvatska neće povući tužbu za genocid protiv Srbije koju je podnela Međunarodnom sudu pravde, saznaje Kurir. To je, između redova, juče poručio i predsednik Hrvatske Ivo Josipović, koji je došao u prvu zvaničnu posetu Srbiji.- U okviru pomirenja treba učiniti još mnogo toga, pre svega kad je reč o pitanju nestalih osoba. Ako tužbe opstanu, moramo reći da smo imali i težih događaja među našim državama i narodima i moramo s tim živeti. Ostavimo zato vremena vladama da možda ipak nađu kompromis o tom pitanju - rekao je Josipović.Komšijske svađeNa tu Josipovićevu opasku, Nikolić je dao primer komšijske svađe.- Kad se u Srbiji komšije posvađaju zbog međe, često prestaju da govore, ali dobri prijatelji ne idu pred sud, već sporove rešavaju dogovorom - rekao je Nikolić i dodao:- Povlačenje tužbi ustanovilo bi potpuni mir između dve države, a u suprotnom, ako tužbe dospeju pred sud, kakva god bila presuda neko neće biti zadovoljan. Srbija želi mir i prijateljstvo sa svim državama u svetu, a posebno s prvim komšijama - istakao je Nikolić.Iako Hrvatska neće povući tužbu, a u tom slučaju ni Srbija kontratužbu, kako Kurir saznaje, dva predsednika su se ipak složila da su odnosi dve države „dobili novu dimenziju“. Na sastanku je najviše bilo reči o problemima koji opterećuju dve države. Nikolić je rekao da on i njegov hrvatski kolega daju svu podršku vladama u rešavanju otvorenih pitanja, unapređenju bilateralne i ekonomske saradnje i dodao da je Srbiji stalo da „otopli odnose s Hrvatskom pre svega zbog srpske manjine u toj državi“.- Najveći problemi u odnosima dve zemlje su, pre svega, nemogućnost uživanja prava na upotrebu srpskog jezika i pisma, česti slučajevi ugrožavanja bezbednosti, tretiranje Srba kao okupatora i četnika u udžbenicima... - nabrojao je Nikolić.Pitanje granicaJosipović, koji se prvi put sastao s Nikolićem u Srbiji, osim što je poručio da Hrvatska neće povući tužbu, naveo je da Hrvatska traži 1.689 osoba, 953 nestale u periodu 1991. i 1992. godine, pretežno Hrvata, i 736 nestalih 1995. godine, pretežno Srba.Kad je reč o rešavanju pitanja granica, hrvatski predsednik je rekao da, ukoliko se ne iskoreni taj problem, „treba koristiti iskustvo koje je Hrvatska imala sa Slovenijom, odnosno mehanizam međunarodnog prava“.

Odlučnije rešavati pitanjaPremijer Ivica Dačić poručio je predsedniku Hrvatske da u rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske treba preduzimati odlučnije korake.- To je u interesu budućnosti naših naroda i država i stabilnosti u regionu - istakao je Dačić i dodao da Srbija i Hrvatska treba da unapređuju političke odnose i podstiču ekonomsku saradnju i zajedničkim nastupima na ostalim tržištima.Vino umesto „tomovače“Hrvatski predsednik nije imao priliku da degustira čuvenu „tomovaču“ iz Bajčetine. Kako Kurir saznaje, domaćini su ga poslužili vinom iz vinarije „Vršački vinogradi“.On je u Beograd došao dan ranije kako bi preksinoć prisustvovao premijeri opere Isidore Žebeljan „Dve glave i devojka“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track