Pantić: Mitrovica dobija gradonačelnika 17. novembra
Foto: Marina Lopicic

Uoči drugog kruga

Pantić: Mitrovica dobija gradonačelnika 17. novembra

Politika -
Za pobedu Srpske, liste čiji je kandidat i koju podržava vlada u Beogradu, dovoljno je da glasa i 3.000 Srba

BEOGRAD - Kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić izjavio je danas da je uveren da će, ako međunarodna zajednica obezbedi uslove za ponovljeno glasanje, izborni proces u Kosovskoj Mitrovici biti završen 17. novembra pobedom Građanske inicijative "Srpska".

"Verujem da će izborni proces biti završen 17. novembra, pobedom Srpske i da neće biti drugog kruga glasanja ako međunarodna zajednica obezbedi uslove da građani mogu bez straha da izađu na birališta", kazao je Pantić.

On je ocenio da je za pobedu Srpske, liste čiji je kandidat i koju podržava vlada u Beogradu, dovoljno da glasa i 3.000 Srba. "Dovoljno je da u sledeću nedelju izađe nesto više od 3.000 Srba da bi GI Srpska odnela ubedljivu pobedu, siguran sam da će, ako se steknu uslovi, Srbi masovno izaci na izbore i da će pobediti Srpska", kazao je Pantić.

Pantić je ocenio da će, ako međunarodna zajednica želi fer i demokratske izbore, morati da stvori uslove za izlazak na izbore, jer građani moraju da osete sigurnost i moraju da vide da su bezbedni na putu od kuće do glasačkih mesta. "Građani su izgbubili poverenje u međunarodnu zajednicu, to nije naša krivica... jedini način da se stvari promene jeste da međunarodna zajednica pozitivno odgovori na zahtev Vlade Srbije da se dozvoli da se raščisti sa svim batinašima i huliganima koji su na dan izbora pretili građanima", kazao je Pantić.

On je izrazio žaljenje što država Srbija nije imala instrumente da zavede red u Kosovskoj Mitrovici na dan izbora i dodao da je zato prvi potpredsednik vlade Alesksandar Vučih od međunarodne zajednice, koja to nije uspela da učini, zatražio dozvolu da interveniše 45 minuta i zavede red. Vučić je, prema njegovim rečima, zatražio dozvolu da Srbija interveniše, jer se sve dešavalo u prisustvu međunarodnih snaga bezbednosti i Kosovske policije i Euleksa koje su bili par metara od batinaša i nemo posmatrali njihove nasrtaje na građane.

Pantić je ocenio da su tog dana samo najhrabriji građani izašli na izbore, i da su se mnogi glasači kada su prišli biračkim mestima, zbog torture, neviđenih pritisaka i vređanja koja su doživeli, vratili kućama. Upitan ko je izazvao incidente, Pantić je odgovorio da su to organizovali pripadnici DSS-a, a da su im se priključili članovi Pokreta "Obraz" u Kosovskoj Mitrovici, neke organizacije iz Valjeva, navijači iz Beograda, ekstremisti....

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track