Dačić: Đukanovićev dolazak potvrđuje dobre odnose Srbije i Crne Gore

Premijer Srbije

Dačić: Đukanovićev dolazak potvrđuje dobre odnose Srbije i Crne Gore

Politika -
Očekujem da tokom posete Đukanovića budu definisani zajednički interesi u oblasti evropskih integracija i ekonomske saradnje, rekao je Dačić

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas povodom posete premijera Crne Gore Mila Đukanovića Beogradu, da njegov dolazak potvrđuje uzlaznu liniju odnosa dve zemlje, tokom koje treba da se definišu i zajednički interesi.

Očekujem da tokom posete Đukanovića budu definisani zajednički interesi u oblasti evropskih integracija i ekonomske saradnje, rekao je Dačić novinarima nakon predizbornog skupa koalicije okupljene oko Socijalističke partije Srbije na Voždovcu.

Premijer je naveo da nakon posete, koja je uzvratna i usledila je nakon što je on u septembru boravio u Podgorici, očekuje da sledeće godine počne održavanje zajedničkih sednica dve vlade. Dačić je rekao da je Crna Gora veliki spoljnotrgovinski partner Srbije i da će sa Đukaonovićem biti reči o zajedničkom nastupu prema trećim tržištima.

Premijer je naveo da je jasno definisao dva principa za razgovore sa Đukanovićem - da se jedan odnosi na relaksaciju odnosa a drugi na to da je legitimno da se Srbija zanima i traži prava Srba u Crnoj Gori kao što je Beograd sreman da građanima iz Crne Gore pruži najviši nivo prava u Srbiji. Srbija, kako je naveo, nije protiv nezavisnosti Crne Gore, jer je to odluka njenih građana i da apsolutno želi da ti odnosi budu rasterećeni te vrste osporavanja državnosti.

"Voleli bismo da i Crna Gora ima isti takav odnos kada je reč o teritorijalnom integritetu Srbije i našoj budućnosti", rekao je Dačić.

On je naveo i da je interes Srbije da se interesuje i zalaže za prava Srba u Crnoj Gori isto kao što se i ta država zalaže za prava svojih građana koji žive u Srbiji. Dačić smatra i da Srbi koji žive u Crnoj Gori, a ima ih mnogo, treba da budu politički faktor u toj državi, a što sada nisu. Smaramo da Srbi treba da budu što aktivniji u politčkom spretkru i postanu faktor, jer ih ima toliko mnogo.

Đukanović dolazi večeras u Beograd gde će se tokom sturašnjeg dana sastati sa srpskim zvaničnicima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track