PROVERA LEGITIMITETA: U subotu Izborna skupština SNS
Foto: Tanjug

Boraju novo rukovodstvo stranke

PROVERA LEGITIMITETA: U subotu Izborna skupština SNS

Politika -
Sam lider naprednjaka ranije je poručio da je sednica zakazana kako bi se proverio i njegov, ali i legitimitet drugih funkcionera

BEOGRAD - Srpska napredna stranka biraće u subotu, 25. januara, novo rukovodstvo stranke, a jedini kandidat za lidersku poziciju je aktuelni predsednik Aleksandar Vučić.

Predsednik Izvršnog odbora Radomir Nikolić rekao je da je sve spremno za izbornu skupštinu, kojoj će u beogradskom centru "Sava" prisustovati 4.000 delegata.

Sednica neće imati svečani deo, već samo radni, budući da je nedavno, kako je objasnio, SNS proslavila pet godina postojanja.

Jedini kandidat za predsednika stranke je Vučić, a za predlaganje još nekog kandidata više nema mogućnosti, jer je, precizirao je Nikolić, za kandidovanje potrebna podrška najmanje 15 odbora, a do sada se samo dva nisu izjasnila - Senta i Vranje - koji su još ranije raspušteni.

Predsednik stranke se bira prostom većinom. Kako je rekao Nikolić, očekuje se i reizbor članova Predsedništva, ali i neka nova lica, s obzirom da je Vučić najavio promene u tom stranačkom telu.

Nikolić je ponovio da se potpredsednici Glavnog odbora biraju na predlog predsednika stranke, tako da se u nastavku skupštine može ocekivati i sednica Glavnog odbora, na kojoj će se birati i potpredsednici stranke i predsednik Izvršnog odbora.

I potpredsednik SNS Nebojša Stefanović očekuje da će na skupštini doći do promena u Glavnom odboru i Predsedništvu. Naprednjaci žele, kako je rekao, da pokažu novu energiju, nove i sposobne ljude.

Sam lider naprednjaka ranije je poručio da je sednica zakazana kako bi se proverio i njegov, ali i legitimitet drugih funkcionera.

Vučić je prvi put izabran za predsednika SNS 29. septembra 2012. godine, na vanrednoj skupštini stranke, kada je za njegovog zamenika izabrana Jorgovanka Tabaković, koja je zamrzla funkciju u stranci nakon što je izabrana za guvernera NBS.

Vučić je bio jedini kandidat za tu funkciju - tada su ga predložila 153 opštinska i gradska odbora, a izabran je jednoglasno, odnosno sa 3.724 glasa.

Vučić je na mestu lidera stranke zamenio Tomislava Nikolića - osnivača SNS, koji je podneo ostavku na lidersku poziciju u stranci pošto je na izborima u maju 2012. godine izabran za predsednika Srbije.

Za potpredsednike stranke u septembru 2012. godine izabrani su Nebojša Stefanović, Zorana Mihajlović, Goran Knežević, Igor Mirović i Bratislav Gašić.

Za predsednika Izvršnog odbora izabran je sin Tomislava Nikolića, Radomir, a izabrano je i Predsedništvo od 30 članova.

Srpska napredna stranka zvanično je osnovana 10. oktobra 2008, a 21. oktobra iste godine održana je i osnivačka skupština, kada je Nikolić izabran za predsednika, a Vučić za njegovog zamenika.

Na parlamentarnim izborima u maju 2012. godine, koalicija "Pokrenimo Srbiju", sa SNS na čelu osvojila je 73 skupštinska mandata, a u drugom krugu predsednickih izbora, Nikolić je pobedio kandidata DS i dotadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

SNS je 21. oktobra prošle godine u beogradskoj Kombank areni obeležila pet godina od osnivanja, a Vučić je predstavio program stranke za naredni period. Tada je rekao da rejting stranke govori o tome da su građani u SNS prepoznali vredne, poštene ljude, kojima je dobrobit Srbije na prvom mestu, a ne lični interesi.

Uoči sednice skupštine u subotu, 25. januara očekuje se i stav Predsedništva SNS o eventualnim vanrednim parlamentarnim izborima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track