VLADA ZATRAŽILA RASPUŠTANJE SKUPŠTINE: Dačić i Vučić sastali se s Nikolićem!
Foto: Tanjug

Preduslov za izbore 16. marta

VLADA ZATRAŽILA RASPUŠTANJE SKUPŠTINE: Dačić i Vučić sastali se s Nikolićem!

Politika -
Predlog će predsedniku Republike uručiti premijer i prvi potpredsednik vlade

BEOGRAD - Premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić sastali su se danas sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem povodom odluke o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

Sastanak je počeo u 12.30 u zgradi Predsedništva Srbije. Pre toga Vlada je Nikoliću uputila obrazložen predlog za raspuštanje parlamenta, čime su se stekli uslovi da predsednik Srbije raspiše izbore, najkasnije sutra, kako bi bili održani 16. marta.

Naime, stekli su se uslovi da predsednik Srbije Tomislav Nikolić raspiše vanredne parlamentarne izbore, pošto mu je Vlada sa današnje sednice uputila obrazložen predlog za raspuštanje Skupštine. Održavanje izbora planirano je za 16. mart. Da bi izbori bili održani tog datuma, Tomislav Nikolić bi trebalo da raspiše izbore najkasnije sutra. Vlada će potom nastaviti rad u tehničkom mandatu do izbora nove.

Vlada kojoj je prestao mandat može obavljati samo tekuće poslove, ali ne može utvrđivati zakone i druge opšte akte niti donositi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća.

To znači i da ne može postavljati državne službenika na položaj u organima državne uprave, a pri ispunjavanju osnivačkih prava Srbije može jedino da imenuje ili da daje saglasnost na imenovanje vršioca dužnosti direktora i članova upravnih i nadzornih odbora.

Izbori 16. marta će biti deseti parlamentarni izbori od uvođenja višestranačja u Srbiji i na njima će se birati 250 poslanika republičkog parlamenta.

Ustavom Srbije je predviđeno da prva sednica novog sazivab parlamenta mora biti održana najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora. Skupština Srbije novu Vladu mora da izabere najkasnije u roku od tri meseca inače se parlament raspušta i raspisuju novi izbori.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track