LDP neće učestvovati u brakorazvodnoj parnici DS
Foto: Ap

Debata "Ima li Srbija opoziciju"?

LDP neće učestvovati u brakorazvodnoj parnici DS

Politika -
Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Aleksandar Popović rekao je da će ta stranka na predstojećim izborima nastupati samostalno sa programom političke neutralnosti

BEOGRAD - Liberalno-demokratska partija neće u predizbornoj kampanji ulaziti u savez sa listom koju će predvoditi bivši lider demokrata Boris Tadić, jer, prema rečima zamenika predsednika liberala Nenada Milića, ta stranka ne želi da učestvuje u "brakorazvodnoj parnici" Demokratske stranke.

Milić je u debati na temu "Ima li Srbija opoziciju?", istakao da razlaz u DS na političku scenu nije doneo nikakve nove ideje i da taj raskol ne može doneti ništa dobro političkoj atmosferi u Srbiji.

Kada je reč o najavljivanoj saradnji LDP sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine, Milić je objasnio da do formalizovanja godinu dana dogovarane saradnje nije došlo zbog toga što je stranka Nenada Čanka odlučila da o predizbornoj saradnji razgovara sa Tadićem.

"Posle godinu dana razgovora o suštini autonomije Vojvodine i tome kako ćemo se zajedno boriti za tu autonomiju i priče o zajedničkom nastupu, došli smo do toga da oni žele da na isti način razgovaraju sa Tadićem koji je doneo ustav sa kojim se LSV nije slagala", objasnio je Milić.

Zato će LDP, napomenuo je on, nastupati zajedno sa Socijaldemokratskom unijom i razgovara sa još nekim manjim strankama sa kojima tradicionalno sarađuje.

Šef izbornog štaba bloka okupljenog oko Borisa Tadića Marko Đurišić, odgovarajući na pitanje da li će razlaz u DS na neki način biti hendikep opozicije u izbornoj kampanji, objasnio da će lista čija će okosnica biti Nova demokratska stranka animirati birače koji bi inače apstinirali na predstojećim izborima.

Ideje za koje će se ta lista zalagati su, prema njegovim rečima, ideje koje su bile osnova politike Tadića u vreme dok je bio na čelu Srbije i DS - a to je politika građenja jakih institucija, snaženja demokratije i rešavanja ekonomskih problema.

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Aleksandar Popović rekao je da će ta stranka na predstojećim izborima nastupati samostalno sa programom političke neutralnosti, odnosno Srbije koja neće biti zatvorena u "briselske okove", već će slobodno moći da sarađuje sa svima, jer sve zemlje Jugoistočne Evrope su, kako je rekao, više izgubile nego dobile ulaskom u EU

DSS je, naveo je on, za ozbiljnu nacionalnu raspravu o tome treba li da Srbija ide u EU, a koja će biti krunisana i referendumom o tom pitanju.

"Evrounijatska magistrala je sistemska greška i zbog te političke greške imaćemo i lošu finansijsku situaciju, jer sve nove članice EU su se zadužile više nakon što su ušle u EU", kazao je Popović.

Član Predsedništva SNS Marko Đurić je, kao jedini predstavnik vladajuće koalicije u debati, ocenio da podele, svađe i prekompozicije u opozicionom bloku nisu korisne za građane, jer je, kako smatra, reč o "presipanju iz šupljeg u prazno".

"Kada ljudi koji su do juče sedeli zajedno govore ovako jedni o drugima, mi nemamo druge nego da im verujemo jer jedni druge najbolje poznaju", kazao je Đurić.

"Na ovim izborima potrebno je da se legitimizuje politika i da snaga i zamah promenama, jer u Srbiji se često može čuti kritika pokušaja da se institucije postave na noge, korupcija iskoreni i poboljša ugled Srbije u svetu. U takvoj situaciji mi tražimo podršku od građana, a ne od onih za koje znamo da ovome ne mogu da doprinesu", rekao je Đurić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track