MEĐUNARODNI POSMATRAČI: Parlamentarni izbori protekli regularno!
Foto: Izbori, Tanjug

Stigla pohvala

MEĐUNARODNI POSMATRAČI: Parlamentarni izbori protekli regularno!

Politika -
Srbija je sprovela istinski demokratske izbore, sa širokom lepezom opcija za birače i efikasnim procedurama. Inkluzivan i transparentan način na koji je glasanje sprovedeno zaslužuje svaku pohvalu, rekao je Roberto Bateli, specijalni koordinator koji je predvodio kratkotrajnu posmatračku misiju OEBS

BEOGRAD - Međunarodni posmatrači pohvalili su danas izborni proces u Srbiji, ocenivši da su vanredni parlamentarni izbori sprovedeni u skladu sa zakonom i uz poštovanje osnovnih sloboda, ali su izrazili zabrinutost zbog nedostatka transparentnosti vlasništva nad medijima i nezavisnosti novinara.

"Srbija je sprovela istinski demokratske izbore, sa širokom lepezom opcija za birače i efikasnim procedurama. Inkluzivan i transparentan način na koji je glasanje sprovedeno zaslužuje svaku pohvalu", rekao je Roberto Bateli, specijalni koordinator koji je predvodio kratkotrajnu posmatračku misiju OEBS.

"Birači i predstavnici političkih partija pokazali su visok nivo poverenja u izborni proces, na šta svi građani mogu da budu ponosni", zaključio je on na konferenciji za novinare u Medija centru.

Izborne komisije na svim nivoima profesionalno i delotvorno su izvršile svoj zadatak i ispunile zakonske rokove, a Republička izborna komisija usvojila je odluke na sednicama otvorenim za medije i akreditovane posmatrače, konstatovali su predstavnici posmatračkog tima Misije OEBS u Srbiji i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE), koji su danas predstavili preliminarni izveštaj o izborima.

"Posebno smo impresionirani što su visoki standardi procedura na dan izbora ispunjeni ne samo u Beogradu i drugim velikim gradovima, već i u selima i ruralnim sredinama", rekao je Luiđi Kompanja, šef delegacije Parlamentarne skupštine OEBS.

Međunarodni posmatrači su, međutim, ocenili da je, uprkos velikom broju javnih i privatnih medija i raznovrsnoj medijskoj slici, ponuđeni spektar stavova bio ograničen uticajem koji su na medije vršile političke stranke na vlasti, uključujući diskreciono finansiranje iz javnih izvora sredstava.

"Medijsko okruženje je bilo pluralističko, ali su nedostajali nezavisnost novinara i transparentnost vlasništva nad medijima", rekao je Pedro Agramunt, šef delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.On, je, takođe, primetio da je borba protiv korupcije bila jedna od glavnih pitanja u izbornoj kampanji i da bi novoizabrana skupština Srbije trebalo da preduzme konkretne mere da reši ovaj problem.

Svi predstavnici međunarodne posmatračke misije izrazili su zadovoljstvo dobrodošlicom i saradnjom na koju su naišli u Srbiji.

Međunarodna posmatračka misija je zajednički poduhvat OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (OEBS/KDILJP), OEBS-ove Parlamentarne skupštine (OEBS PS) i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE).

Ovaj zajednički poduhvat obuhvata oko 93 posmatrača iz 32 zemlje, uključujući 47 parlamentaraca i zaposlene u OEBS PS, 28 dugoročnih posmatrača i eksperata iz Ograničene misije za posmatranje izbora OEBS/KDILJP, i 18 parlamentaraca i zaposlenih u PS SE.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track