Ambasada: Švedska pomaže približivanje Srbije EU
Foto: Svedska Ambasada

Nova strategija

Ambasada: Švedska pomaže približivanje Srbije EU

Politika -
Ambicija Švedske je da održi ukupnu visinu podrške Srbiji na oko 12 miliona evra godišnje, iako finansijski obim saradnje može varirati tokom vremena

BEOGRAD- Vlada Švedske je usvojila novu strategiju razvojne saradnje sa Srbijom od 2014. do 2020. godine, čiji je glavni cilj da se pomogne u približavanju Srbije Evropskoj uniji.

Ambicija Švedske je da održi ukupnu visinu podrške Srbiji na oko 12 miliona evra godišnje, iako finansijski obim saradnje može varirati tokom vremena.

Ističe se da podrška Švedske ima za cilj da omogući održivi demokratski razvoj i usmerena je prevashodno na administrativne i pravne reforme, demokratiju, ljudska prava, civilno društvo, životnu sredinu i ekonomski razvoj. "Ovom odlukom Švedska potvrđuje da želi da bude pouzdan partner Srbije na putu ka članstvu u EU", izjavio je Torgni Svenungšon, savetnik u Ambasadi Švedske u Beogradu i šef razvojne saradnje.

Švedska je treći po veličini bilateralni donator razvojne pomoći u Srbiji. U sprovođenju te podrške, dodaje se, Švedska sarađuje s partnerima na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i s civilnim društvom i međunarodnim organizacijama. Nova sedmogodišnja strategija saradnje sa Srbijom je deo šireg konteksta koji čini strategiju Švedske prema Zapadnom Balkanu (Albanija, BiH, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija), istočnoj Evropi (Jermenija, Azerbejdžan, Belorusija, Gruzija, Moldavija i Ukrajina) i Turskoj, navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja