SRBI PROTIV RUSIJE: URS pere ruke od Ilića, demokrate se prave lude

Blam u Skupštini Saveta Evrope

SRBI PROTIV RUSIJE: URS pere ruke od Ilića, demokrate se prave lude

Politika -
Regioni saopštili da se ograđuju od „skandaloznog čina“ svog poslanika, dok demokrate tvrde da su njihove dve poslanice zapravo spasle Rusiju od težih kaznenih mera

BEOGRAD - Nekoordinisano.

Poslanici DS i URS u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope glasali su za uvođenje sankcija Rusiji, iako je postojala preporuka da glasaju protiv!Peglanje greškeTo je juče otkrila šefica srpske delegacije Aleksandra Đurović (SNS), koja je rekla da je svih sedam poslanika prilikom glasanja o situaciji u Ukrajini glasalo jedinstveno, to jest svi su bili uzdržani. U drugom glasanju preporuku da se glasa protiv sankcija Ruskoj Federaciji nisu prihvatili Nataša Vučković i Vesna Marjanović iz DS i Vladimir Ilić iz URS. Poslanica iz redova LDP bila je uzdržana, dok su dve poslanice SNS glasale u skladu s preporukom - protiv sankcija.URS i DS juče su pokušali da „ispeglaju“ postupak svojih poslanika. URS je saopštio da se ograđuje od „skandaloznog čina“ Ilića, koji je, kako navode, glasao bez ikakvih konsultacija sa strankom i tvrdi da je to bio njegov lični čin.Demokrate su glasanje svojih poslanica takođe proglasile za „lični čin“, ali su pokušale i da ubede da su Nataša Vučković i Vesna Marjanović zapravo spasle Rusiju težih kazni! Njih dve su, kako je saopštio DS, svojim radom doprinele da Rusi ne budu kažnjeni oduzimanjem mandata, nego najblažom sankcijom - suspenzijom prava glasa do kraja zasedanja 2014. godine. Povrh toga, DS je saopštio da Predsedništvo nema nikakav stav ne samo o glasanju, nego ni o situaciji u Ukrajini!Politički analitičar Dušan Janjić ocenio je da poslanici nisu dobili instrukcije kako da glasaju „što govori da nema komunikacije između šefova stranaka koje imaju predstavnike u evropskom parlamentu, kao ni sa našim diplomatskim kanalima u Briselu“.Janjić smatra da „učinjena greška ipak nije velika budući da i druge države EU često glasaju po političkim grupama, a ne jedinstveno“.Očuvanje prijateljstvaPolitički analitičar Branko Radun, međutim, kaže da državna politika Srbije prema Ukrajini, iako neutralna, „nije pasivno neutralna jer teži očuvanju prijateljskih odnosa s Rusijom“.- Bolje bi bilo da su svi poslanici napustili salu nego što su glasali razjedinjeno. To je nečuveno! Ne samo što su DS i URS glasali protiv Rusije nego što Srbija deluje neozbiljno zbog takvog nastupa svojih poslanika - ocenjuje Radun, koji takođe smatra da bi ovakvi postupci mogli da ozbiljno naruše odnose Rusije i Srbije.

Miloš Aligrudić
Miloš Aligrudić

Miloš AligrudićDS KRUNIO SRPSKO JEDINSTVOBivši šef srpske delegacije u PS SE Miloš Aligrudić rekao je da je u vreme dok je on bio šef delegacije bilo uobičajeno da ona glasa jedinstveno kad je reč o krupnim pitanjima. On je dodao i da se nikad nije dogodilo da neko glasa na štetu Srbije, a da se kasnije to polako krunilo i da to je činio pre svega DS, uz obrazloženje da su njeni poslanici voljni da čine šta žele.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track