GLAVNI ODBOR SPS: Dačić sat i po ubeđivao Radovančeva da se prihvati poljoprivrede!
Foto: Tanjug

Novi tim za Nemanjinu 11

GLAVNI ODBOR SPS: Dačić sat i po ubeđivao Radovančeva da se prihvati poljoprivrede!

Politika -
Lider socijalista sat i po vremena ubeđivao Živanka Radovančeva da preuzme resor poljoprivrede. Sednica socijalista zatvorena za javnost počela je u podne
1 / 8 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Ivica Dačić novi je šef srpske diplomatije, Aleksandar Antić biće ministar rudarstva i energetike, a u sledećih sat vremena znaće se da li će se Živanko Radovančev prihvatiti resora poljoprivrede!

Kako Kurir nezvanično saznaje, lider socijalista Dačić najmanje je sat i po vremena proveo ubeđujući nasamo Radovančeva da se lati ministarstva poljoprivrede, a razgovor o njegovom angažmanu biće nastavljen i posle sednice Glavnog odbora.

Radovančev važi za izuzetnog stručnjaka u oblasti poljoprivrede, ali je trenutno zaposlen u jednoj stranoj uspešnoj kompaniji u kojoj ima visoka primanja i velike ugovorne obaveze pa tek treba videti da li će uopšte biti u mogućnosti da raskine taj ugovor. SPS inače za ovaj resor nema drugog kandidata, pa ako Radovančev odbije mandataru Vučiću ostaje da vidi koga bi drugog angažovao.

“Ukoliko ne mogu da se razjasne te stvari biće predložen drugi kandidat i ne insistiramo da bude iz SPS. Ovaj čovek se pokazao kao uspešna rukovodilac jedne strane kompanije više decenija. Ukoliko ne bude da bude on mandatar će odrediti novog kandidata”, rekao je Dačić. On je dodao da neće biti potpisivanja koalicionog sporzuma, jer je učešće SPS u vladi proizvod međusobnog poverenja, a ne ugovornih obaveza.

Socijalisti o resoru kulture nisu razgovarali jer aktuelni ministar u tehničkoj vladi Ivan Tasovac nije SPS kadar.

Na današnjem Glavnom odboru nije se razgovaralo ni državnim sekretarima i mestima u javnim preduzećima koja bi kadar SPS mogao da zauzme. Dačić je naglasio da se o svemu ovome jednostavno nije razgovaralo jer je, kako on kaže, za SPS prioritet da pomogne Srbiji.

Sednica Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije (SPS), na kojoj se razgovara o učešću te stranke u novoj vladi Srbije, počela je danas u podne. Kako je saopšteno iz SPS, sednica je zatvorena za javnost.

Predsedništvo te stranke ranije je odlučilo da prihvati poziv Srpske napredne stranke (SNS) za ulazak u vladu, a tada je dogovoreno da o svemu treba da se izjasni i Glavni odbor SPS. Glavni odbor SNS podržao je na sednici u petak formiranje Vlade sa 16 ministarstava i dva ministra bez portfelja, s Aleksandrom Vučićem kao premijerom.

SNS je predložio Lazara Krstića za ministra finansija, Dušana Vujovića za ministra privrede, Kori Udovički za ministarku državne uprave i lokalne samouprave, Nikolu Selakovića za ministra pravde, a Zoranu Mihajlović za ministarku saobraćaja, infrastrukture i gradjevinarstva.

Za ministra odbrane predložen je Bratislav Gašić, Zlatibor Lončar za ministra zdravlja, Nebojša Stefanović za ministra unutrašnjih poslova, a za ministarku bez portfelja zaduženu za evropske integracije predložena je Jadranka Joksimović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja