VLADA SRBIJE: Ukinuta vanredna situacija!

Sednica

VLADA SRBIJE: Ukinuta vanredna situacija!

Politika -
To što smo u teškoj situaciji nije alibi da ne ispunimo obaveze koje smo ranije preuzeli. Vreme ne može da stane, već moramo pokazati još i veću posvećenost obavezama, naveo je premijer Aleksandar Vučić

BEOGRAD - Vlada Srbije je na današnjoj sednici donela odluku o ukidanju vanrednog stanja na teritoriji zemlje.

Vanredna situacija je i dalje u gradovima Šabac, Sremska Mitrovica i opštinama Krupanj, Mali Zvornik, Koceljeva, Vladimirce, Obrenovac, Ljig, Ub, Lajkovac, Osečina, Mionica, Paraćin, Svilajnac, Smederevska Palanka, Kosjerić, Trstenik, Bajina Bašta i Šid. Vanredna situacija na teritoriji cele Srbije uvedena je 15. maja zbog opasnosti od poplava i efikasnije zaštite ljudi i imovine.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da teško vreme i situacija izazvana poplavama ne sme da bude alibi za odlaganje i otkazivanje bilo kakvih preuzetih obaveza i poručio da se što pre pripreme prioritetni zakoni.

"To što smo imali teške dane i siutaciju već deset dana ne sme da nam bude alibi za odlaganje ranijih obaveza i molim one sa kojima smo razgovarali o usvajanju prioritetnih zakona, a trebalo je da nacrti već budu podeljeni ministarstvima, da sa tim ne kasne", rekao je Vučić na sednici Vlade Srbije koja je donela odluku o ukidanju vanredne situacije u zemlji.

On rekao da se ubrzano pripreme zakon o radu, kao i zakon o planiranju i izgradnji, o privatizaciji i o stečaju..."Ne može vreme da stane, već moramo da pokažemo još veću posvećenost nego ranije", rekao je Vučić.Premijer je zahvalio svim ministrima koji su ozbiljno, vredno i posvećeno radili i zamolio da obaveze i rokove koje su dali poštuju."To što imamo tešku situaciju na terenu, i što ćemo morati da se bavimo i time, ali vaš molim da se sa još većom posvećenošću bavite ovim", rekao je Vučić.

Premijer je rekao da je prihvatio poziv nemačke kancelarke Angele Merkel da 11. juna ode u Berlin.

"To je u svakom slučaju velika čast i obaveza, pa vas molim da pripremite sve što naša strana može da pripremi iz svakog od vaših sektora i resora", rekao je Vučić zaključujući sednicu Vlade Srbije.

On je podsetio da će to biti prva poseta srpskog premijera na poziv nemačkog kancelara i da je poslednji put u takvoj poseti bio Zoran Đinđić.Vučić je rekao da će pre Berlina 4. ili 5. juna, boraviti u poseti Beču, koja je bila odliožena zbog poplava.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će sutra biti održana sednica Socijalno-ekonomskog saveta na kojoj će se razgovarati o setu reformskih zakona. Vučić je na sednici Vlade kazao da je važno da se nastavi ubrzana priprema zakona koji su važni za uslove privređivanja, kao što su zakoni o radu, stečaju, privatizaciji, izgradnji i kancelariji za brze odgovore. Ranije je bilo najavljeno da će set reformskih zakona biti usvojen do kraja juna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track