PAHOR KOD NIKOLIĆA: Slovenački predsednik dočekan uz najviše počasti
Foto: Tanjug

Prva poseta od 1991

PAHOR KOD NIKOLIĆA: Slovenački predsednik dočekan uz najviše počasti

Politika -
Predsednik Pahor će odvojeno razgovarati i sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom parlamenta Majom Gojković, a obratiće se na posebnoj sednici poslanicima
1 / 4 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Predsednik Slovenije Borut Pahor započeo je danas dvodnevnu bilateralnu posetu Srbiji, prvu te vrste od 1991. godine, sastankom s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.Nikolić je slovenačkog kolegu dočekao uz najviše državne i vojne počasti ispred Palate "Srbija".

Na početku svečanog prijema, intonirane su himne Slovenije i Srbije, a Pahor i Nikolić su pozdravili ešalon Garde Vojske Srbije. Nakon razgovora dvojice predsednika, uslediće i sastanak delegacija Srbije i Slovenije. Posle tog sastanka, Nikolić i Pahor potpisaće Političku deklaraciju.

Predsednik Pahor će odvojeno razgovarati i sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom parlamenta Majom Gojković, a obratiće se na posebnoj sednici poslanicima.

Slovenački predsednik će, kako je najavljeno, u toku popodneva položiti venac na Spomenik neznanom junaku na Avali. U slovenačkoj delegaciji se nalaze i ministri finansija i odbrane, Uroš Čufer i Roman Jakič, kao i stotinak slovenačkih privrednika.

Drugi dan posete biće posvećen ekonomskoj saradnji - u Privrednoj komori Srbije biće održan okrugli sto i razgovori, u organizaciji komora dveju zemalja i Slovenačkog poslovnog kluba.Planirano je i da Pahor poseti jedno od poplavljenih područja na kojima se nalaze slovenački vojnici i policajci koji učestvuju u spasilačkim operacijama i raščišćavanju terena od poplava.

Nikolić i Pahor: Odnosi dve zemlje veoma dobri

Predsednici Srbije i Slovenije, Tomislav Nikolić i Borut Pahor konstatovali su danas u Beogradu da su odnosi Srbije i Slovenije veoma dobri i da između dve zemalja ne postoje otvorena pitanja koja bi mogla ugroziti te odnose. Pahor je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Palati Srbija ocenio da su odnosi Slovenije i Srbije odlični i da dve zemlje otvaraju novo poglavlje u kom žele da ti politički odnosi ostanu tako uzorni kao što jesu, a da ekonomski odnosi dobiju novi zalet. "Srbija trenutno vodi pregovore o pristupanju EU i Slovenija je u tome veliki saveznik", poručio je Pahor i dodao da će bliska saradnja dve zemlje u političkom i privrednom smislu doprineti zajedničkom nastupu na trećim tržištima, čak i tamo gde je Srbija vise prisutna, a Slovenija manje.

Nikolić je rekao da je za Srbiju dragocenost to što je Slovenija članica Evropske unije (EU). "Slovenija je veliki partner Srbije, Srbija je veliki partner Slovenije. Mislim da ništa ne može da pomuti naše odnose", istakao je predsednik Srbije. Pahor je naveo da više od 1.300 slovenačkih preduzeća već investira u Srbiji, da je Slovenija drugi strani investitor u Srbiji i da ona želi da jača svoje prisustvo na srpskom tržištu.

Nikolić je dodao da je Srbija dobar partner zato što ima tržišta u svetu, a Slovenija ima robu koju dve zemlje zajedno mogu da plasiraju na ta tržišta. Upitani o otvorenim pitanjima između dve zemlje, predsednici Srbije i Slovenije ocenili su da nema otvorenih pitanja koja bi mogla ugroziti njihove uzajamne odnose.

"Mi se, naravno, ne slažemo sa Slovenijom u pogledu priznanja nezavisnosti Kosova i Metohije, Slovenija može da se ne slaže sa nama u pogledu sankcija prema Ruskoj Federaciji, ali to ne može da utiče na odnose Srbije i Slovenije", rekao je Nikolić i dodao daće Srbija i Slovenija biti "u najboljem mogućem prijateljstvu". Pahor je takođe istakao da između Slovenije i Srbije ne postoje otvorena pitanja koja bi sprečavala njihove uzajamne odnose. Nikolić je izrazio zadovoljstvo što je Srbija u prilici da, prvi put otkako je Slovenija postala samostalna država, ugosti predsednika te zemlje.

"Mi smo imali kontakata i pre ove radne posete gospodina Pahora, mi smo ustanovili principe na kojima bismo želeli da se odnosi razvijaju. Postoji potpuna saglasnost Vlade Srbije i Vlade Slovenije oko načina na koji će ubuduće delovati", rekao je Nikolić. Nikolić i Pahor su pre obraćanja novinarima potpisali Političku deklaraciju koja se tiče saradnje i unapređenja odnosa Srbije i Slovenije. Po rečima Nikolića, Politička deklaracija koju su predsednik Slovenije i on danas potpisali govori o tome da Srbija mnogo toga što želi da ostvari na putu ka EU, želi da ostvari uz pomoć Slovenije.

Pahor će, kako je saopšteno na konferenciji za novinare, u petak obići poplavljena područja u Srbiji. U obraćanju novinarima on je preneo izraze saučesća i solidarnosti slovenačkog naroda povodom žrtava katastrofalne poplave u Srbiji. Slovenački predsednik je, govoreći o pomoći Slovenije i EU u saniranju štete od poplava u Srbiji, rekao da su se predsednik Srbije i on složili da je u ovom trenutku najkorisnije to da Srbija iznese spisak najneophodnijih stvari i usluga, a da će Slovenija proučiti taj spisak i ponuditi sve stvari i usluge koje može dati sama ili u saradnji sa drugim zemljama koje pomažu Srbiji. Nikolić je izrazio zahvalnost Sloveniji na najbržoj mogućoj reakciji na katastrofu od poplava koja je zadesila Srbiju i na pomoći koju je ta zemlja pružila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track