Izbori na KiM: Srbima garantovano deset mandata, mogu da osvoje i više!
Foto: Beta

Ne postoji cenzus

Izbori na KiM: Srbima garantovano deset mandata, mogu da osvoje i više!

Politika -
Ljatifi je u intervjuu za program na srpskom Radio Kosova rekao da se u poslednje vreme "nepotrebno digla prašina" oko pravljenja razlike između rezervisanih mesta, koja su važila i do sada, i garantovanih mesta za poslanike u Parlamentu Kosova koja se odnose na političke subjekte manjinskih zajednica

PRIŠTINA - Srpska zajednica na Kosovu će na predstojećim parlamentarnim izborima na Kosovu biti u mogućnosti da glasovima osvoji više od deset garantovanih mesta u skupštini, izjavio je član Centralne izborne komisije Bajram Ljatifi.

Ljatifi je u intervjuu za program na srpskom Radio Kosova rekao da se u poslednje vreme "nepotrebno digla prašina" oko pravljenja razlike između rezervisanih mesta, koja su važila i do sada, i garantovanih mesta za poslanike u Parlamentu Kosova koja se odnose na političke subjekte manjinskih zajednica.

"Razlika je u načinu izračunavanja mandata. Formula za izračunavanje mandata je ista. Jedina je razlika u količniku glasova koji je neophodan za rezervisana mesta i koji je potreban za garantovana mesta. Imamo definiciju garantovanih mesta u Ustavu gde se kaže da, ukoliko se dogodi da je broj glasova određene zajednice manji od broja zahtevanih glasova za garantovana mesta, zajednica će ostvariti pravo na garantovana mesta", kazao je Ljatifi.

On je dodao da za manjinske zajednice ne postoji cenzus.

"One kao nevećinske zajednice imaju pravo na garantovana mesta. Ukoliko se zajednice preko političkih subjekata organizuju na način da bi stvorile ambijent i uslove da mogu dobiti toliki broj glasova za osvojeni mandat, formula je ista.

Radi se o osvajanju mandata koji su za većinsku zajednicu. Svi osvojeni glasovi iznad garantovanih, oduzimaju se od onih koji su za većinsku zajednicu. Za manjinske zajednice ne postoji prag. To su standardi koje je kosovsko zakonodavstvo preuzelo iz konvencija međunarodne zajednice", kazao je on.

Ljatifi je dodao da broj glasova za dobijanje jednog poslaničkog mandata zavisi od izlaznosti na izbore i to će biti osnov za utvrđivanje potrebnog broja glasova za poslanike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track