Amabsador Manco: Srbija će biti 29. članica EU!

Prijem u ambasadi Italije

Amabsador Manco: Srbija će biti 29. članica EU!

Društvo -
Budite sigurni da će Italija tokom predsedavanja EU od 1. jula raditi na tome da se to dogodi što pre, poručio je italijanski ambasador

BEOGRAD - Ambasador Italije u Beogradu Đuzepe Manco priredio je večeras prijem povodom Nacionalnog praznika Italije, na kojem je izrazio uverenje da će Srbija biti 29. članica EU i obećao da će Italija tokom predsedavanja EU uložiti napore da to što pre bude ostvareno.

Prijemu je prisustvovao veliki broj zvanica, među kojima predsednica Skupštine Maja Gojković, članovi srpske vlade i parlamenta, predstavnici političkog, kulturnog i javnog života i diplomatske zajednice u Srbiji.

"Očekujemo to (da Srbija postane sledeća članica EU), znamo da će biti tako i nadamo se da će to biti što pre", rekao je Manco novinarima.

"Budite sigurni da će Italija tokom predsedavanja EU (od 1. jula) raditi na tome da se to dogodi što pre", poručio je italijanski ambasador.

Zajednički napori dveju zemalja će, prema njegovim rečima, biti koncentrisani na poglavlja 23, 24, 32 i 35.

Ambasador Manco je rekao da bi Italija i Srbija, u domenu bilateralne saradnje, sada trebalo da se fokusiraju na oblasti kulture i poljoprivrede, u kojima, kako je ocenio, mogu zajedno mnogo toga da postignu.

Srbija će, kada uđe u EU, doneti i svoju baštinu i kulturno nasleđe, kazao je italijanski diplomata i dodao da ohrabriti kulturu u Srbiji znači ohrabriti i njenu budućnost u Evropi.

Govoreći o poljoprivredi, Manco je podsetio da u Srbiji posluju i investiraju brojne italijanske kompanije, ali da je Srbiji, posle tragičnih poplava, potrebno još više investicija.

On je, takođe, najavio da će sledeće godine na sajmu "Ekspo Milano" učestvovati i Srbija.

Manco je prethodno s ministarkom poljoprivrede Snežanom Bogosavljević-Bošković svečano otvorio organsku baštu u dvorištu rezidencije.

Ministarka Bogosavljević-Bošković ocenila je da je Italija prepoznala potencijale Srbije za proizvodnju u oblasti poljoprivrede, a posebno za organsku proizvodnju.

Ona je rekla da treba dati šansu malim poljoprivredniom gazdinstvima i ohrabriti ih da unaprede proizvodnju bezbedne i visoko vredne hrane koja se, kako je istakla, lako može plasirati i na domaćem i na stranim tržištima.

Tokom prijema predstavljen je i novi logotip ambasade Italije u Beogradu, izabran na konkursu, a pobedniku konkursa Bogdanu Nikoliću uručena je novčana nagrada.

U rezidenciji i dvorištu izložena su i savremena umetnička dela Ivana Gračnera i Viktora Kisa, koji su diplomirali na Akademiji za primenjenu umetnost u Beogradu.

Ambasada Italije u Beogradu navela je u saopštenju da Srbija i Italija danas obeležavaju i 135 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, kao i 90 godina od početka izgradnje italijanske ambasade u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track