GRAČANICA: Srbi, izađite masovno na izbore
Foto: Kurir štampano

Poziv Srpske liste

GRAČANICA: Srbi, izađite masovno na izbore

Politika -
Ministar Gašić pozvao je Srbe na Kosovu i Metohiji u ime Vlade Srbije da glasaju u nedelju zbog, kako je rekao, dobrobiti države Srbije, našeg naroda, opstanka i budućnosti naše dece

GRAČANICA - U Gračanici održan završni predizborni miting Srpske liste pred izbore za kosovsku skupštinu sa kojeg je upućen poziv Srbima da masovno izađu na birališta.

Kako je poručeno, masovni izlazak je jedini način da budu ostvareni interesi srpske države i naroda. Ministar odbrane Bratislav Gašić pozvao je Srbe na Kosovu i Metohiji u ime Vlade Srbije da glasaju u nedelju zbog, kako je rekao, "dobrobiti države Srbije, našeg naroda, opstanka i budućnosti naše dece".

Gašić je Srbima na Kosovo i Metohiji preneo pozdrave premijera Aleksandra Vučića rekavši da je premijer želeo da bude danas u Gračanici, ali da zbog obaveza nije uspeo.

“Država Srbija ostaje sa narodom i nikada se neće odreći KiM i svojih korena i svog postojanja. Ovo je jedini put za ostvarenje interesa srpskog naroda i srpske države,”- poručio je ministar odbrane. On je naglasio da će Srbi osvajanjem što većeg broja mandata u privremenim institucijama KiM osujetiti nameru ekstremnih političkih krugova u Prištini da uz pomoć dela međunarodne zajednice stave srpski narod na margine svih dešavanja i događaja na ovom prostoru.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

“Samo jedinstvo i odgovornost prema sebi i svojim pokolenjima može našu borbu da učini efikasnom i zaustavi ekstremiste na ovim prostorima da ostvare krajnji cilj a to je odvajanje KiM od Srbije,” kazao je ministar. Srbija i srpski narod znaju da se ovi izbori sprovode nepravdeno ali znaju i šta se može dogoditi ako ne izađu na izbore i ne pokažu jedinstvo u ostvarenju svojih ciljeva, upozorio je Gašić dodajući da lična odgovornost i nacionalna svest države Srbije mora biti iskazana kroz izbore za legalne predstavnike srpskog naroda u tzv. kosovskim institucijama.

"Svojom mudrošću i odgovornošću pružićemo otpor odlukama koje mogu biti donete na štetu našeg naroda i Srbije. To je legitimna i demokratska borba Srbije i srpskog naroda za opstanak i budućnost”", poručio je Gašić. "Kao što smo bili jedinstveni u odbrani Obrenovca i Šapca i kao što smo se kroz istoriju ujednili svaki put kada nam je bilo najteže, pozivam vas da se ujedinite i da glasate za Srpsku listu pod brojem 38 i za naše predstavnike", zaključio je on.

Nosilac Srpske liste Branimir Stojanović izjavio je da skup u Gračanici nije predizborni miting već okupljanje oko jedne ideje, ideje srpskog jedinstva i proglas svim Srbima da ustanu svojevoljno jer će u suprotnom biti naterani da odu odavde.

“Niko od nas pojedinačno nije važniji od srpskih interesa i zato su svi na jednoj listi pa neka svako osvoji glasova koliko ima autoriteta,” rekao je Stojanović koji je i gradonačelnik Gračanice.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je na skupu okupljenima da ih njihova država Republika Srbija poziva da u nedelju izađu na ono što, kako je rekao, nazivamo ne izborima nego metodom političke borbe i da "u naše ruke uzmemo poslaničke mandate koji za nas nisu cilj već sredstvo da ostvarimo kontrolu nad političkim životom i političkim sistemom u pokrajini KiM".

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

“Kada uzmemo albanskim separatistima iz Prištine mandate u pokrajinskim institucijama i privremenom pokrajinskom parlamentu ključan sledeći korak za nas biće formiranje Zajednice srpskih opština,” rekao je Đurić. Ako žele da formiraju svoju pokrajinsku Vladu i Skupštinu moraće da se dogovore sa nama o tome kako će da izgleda budućnost političkog života, dodao je on. Srbi u nedelju izlaze na izbore kako bi u pokrajinski parlament poslali ljude koji će govoriti srpskim jezikom, koji će tamo pisati ćirilicom i koji će te institucije tretirati kao pokrajinske, poručio je Đurić. “Uslovi za ove izbore koji su za nas samo metod političke borbe nisu ni pravdeni ni jednostavni i namerno su napravljeni tako da nas što više razočaraju i odvrate od toga da se borimo za ono što je naše ali u tome neće uspeti,” rekao je on.

Đurić je poručio Srbima na Kosovu da imaju punu podršku i solidarnost cele Srbije, a da on kao direktor Kancelarije za KiM govoreći u ime i ispred Vlade Srbije danas poručuje da će država i narod, onako kako su bili solidarni u poplavama koje su pogodile Srbiju, biti solidarni i u borbi za KiM. “Osmog juna izlazimo na izbore da pokažemo Prištini da nismo njihovi podanici i da pokažemo da smo svoji na svome, da je ovo naša zemlja, da je ovo Srbija. Ovo nisu naši izbori ali mi moramo da uzmemo političku snagu u naše ruke i za nekoliko meseci da se okupimo na ovom istom mestu da slavimo prvi dan rada Zajednice srpskih opština,” rekao je Đurić.

Završnom mitingu Srpske liste u Gračanici prisustvovali su i oficir za vezu u Prištini Dejan Pavićević, načelnici okruga sa Kosova, gradonačelnici opština sa srpskom većinom i kandidati Srpske liste za poslanike. Večeras u ponoć na Kosovu počinje predizborna tišina koja će trajati do zatvaranja birališta u nedelju veče. Pravo glasa u nedelju imaće 1.782.454 birača, među kojima skoro 34.000 onih koji će po prvi put moći da iskoriste biračko pravo.

Centralna izborna komisija akreditovala je preko 400 posmatrača koji će nadgledati izborni proces. Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu održavaju se u nedelju 8. juna a na njima je prijavljeno ukupno pet srpskih političkih subjekata.Zarif pozvao na transparentne izboreSpecijalni predstavnik generalnog sekretara UN na Kosovu i šef misije UN (UNMIK) Farid Zarif pozvao je na visoku izlaznost i transparentan izborni proces na nedeljnim parlamentarnim izborima.

Zarif je, tokom nedavnih sastanaka u Beogradu, Prištini i Kosovskoj Mitrovici naglasio važnost maksimalnog učešća svih zajednica na Kosovu na nedeljnim izborima, podseća se u saopštenju UNMIK-a. On je podvukao da napori moraju biti nastavljeni kako bi se obezbedili uslovi za slobodan i fer proces, uz poštovanje i odbranu slobode izbora za svakog birača. Zarif je naglasio da će naredni saziv kosovske skupštine biti suočen sa mnogim važnim izazovima, i izrazio nadu i očekivanje da će poslanici biti izabrani uz veliku izlaznost, jasno i kredibilno glasanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track