IZ SVLAČIONICE U FOTELJE: Srpski sportisti vole funkcije

Pravac među državne službenike

IZ SVLAČIONICE U FOTELJE: Srpski sportisti vole funkcije

Politika -
Neki od njih postali su čak i ministri, dok su se ostali zadovoljili odborničkim ili poslaničkim pozicijama
1 / 5

BEOGRAD - U poslednjih nekoliko godina sve je popularnije da sportisti, umesto svojih dresova, stave kravate, uzmu aktovke i smeste se u državne fotelje. Nakon što osete blagodeti koje nude ovakva radna mesta, oni često svojim saigračima i prijateljima obezbeđuju slične pozicije. Neki od njih postali su čak i ministri, dok su se ostali zadovoljili odborničkim ili poslaničkim pozicijama.Aleksandar ŠapićBivši vaterpolista po zanimanju je doktor nauka industrijskog menadžmenta, mada se spekulisalo o sumnjivom načinu sticanja doktorata. Posle Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine, povukao se iz reprezentacije i postao je pomoćnik tadašnjeg gradonačelnika Beograda Dragana Ðilasa. Izabran je za predsednika Gradskog odbora Demokratske stranke u Beogradu 3. jula 2011. godine. Od 27. juna 2012. godine je predsednik opštine Novi Beograd.

Svetlana KitićSvetlana Kitić rođena je 7. juna, 1960. u Tuzli i bivša je jugoslovenska i srpska rukometašica. Prema anketi Međunarodne rukometne federacije, najbolja je igračica svih vremena. Godinama je član SPS, bila je i poslanica u Skupštini Srbije, a i član je GO socijalista.

Alisa MarićPoznata srpska šahistkinja, velemajstor, rođena je 10. januara 1970. u Njujorku. Diplomirala je na Univerzitetu „Braća Karić“, gde je stekla zvanje doktora ekonomskih nauka. Od 2012. obavljala je funkciju ministra omladine i sporta u vladi tadašnjeg premijera Ivice Dačića.

Vanja UdovičićRođen je 1982. godine u Beogradu. Bio je kapiten vaterpolo reprezentacije Srbije i jedan od najboljih vaterpolista sveta.Završio je Fakultet organizacionih nauka, diplomirani je inženjer. Vanja Udovičić je kao nestranačka ličnost i zajednički kandidat Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije 2013. godine postao ministar omladine i sporta.

Vlada MandićOvaj rukometaš rođen je 10. februara 1980. godine u Beogradu. Nakon završetka sportske karijere, rešio je da uđe u političke vode, pa se učlanio u Srpsku naprednu stranku i postao jedan od njihovih odbornika u gradskoj skupštini.

Nenad BorovčaninSrpski bokser i šampion Evrope u kruzer kategoriji u verziji WBO 2012. je nakon završetka profesionalne karijere izabran za državnog sekretara Ministarstva za omladinu i sport zaduženog za omladinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja