Najnovije vesti

OPSTAO: Problematični demokrata novi ambasador u Atini
Foto: Arhiva

Spasojević dobija novi diplomatski angažman

OPSTAO: Problematični demokrata novi ambasador u Atini

Politika
Ovaj diplomata prošle godine je smenjen sa pozicije ambasadora u Turskoj zbog kršenja zakona, a i dalje je pod istragom zbog neracionalnog trošenja državnih para

BEOGRAD - Dušan Spasojević, bivši ambasador u Turskoj i nekadašnji član Demokratske stranke, viđen je za novog ambasadora Srbije u Grčkoj, saznaje Kurir. Spasojević dobija novi diplomatski angažman u Atini, iako je prošle godine smenjen sa pozicije našeg ambasadora u Turskoj zbog neposlušnosti.
Spasojević je, naime, prekršio Zakon o Ministarstvu spoljnih poslova, kojim je ambasadorima naše zemlje zabranjeno da daju izjave za medije.

Sklonjen zbog Tvitera

Uprkos tome i opomeni da to ne čini, Spasojević je, mimo svih diplomatskih pravila, komentarisao i na Tviteru i za ovdašnje medije zbivanja u Turskoj. Istovremeno, Spasojević je pod istragom Ministarstva spoljnih poslova zbog sumnji na zloupotrebe službenog položaja ili neracionalno trošenje sredstava. Njemu se „na teret“ stavlja da je kućnu pomoćnicu u Ambasadi unapredio u konzularnog radnika kako bi oslobodio mesto za dadilju, koja je takođe plaćana iz budžeta MSP. Ispituju se i navodi o zloupotrebi službenog položaja jer je, navodno, na letovanje sa porodicom putovao službenim autom, na šta nema pravo.

Uprkos svim tim „gresima“, Spasojevića šalju za ambasadora u Atini. Kako nezvanično saznajemo u diplomatskim krugovima, ovaj „problematični demokrata“ preporučio se za povratak u službu aprila ove godine, kada je podneo ostavku na sve funkcije u DS - mesto predsednika Spoljnopolitičkog odbora i internacionalnog sekretara te partije. Tada je osudio poteze svojih stranačkih kolega i podržao zvaničnu politiku države.

Spasojević je, podsetimo, kao glavni razlog za ostavku naveo glasanje predstavnica DS u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE) - Vesne Marjanović i Nataše Vučković za rezoluciju kojom se delegaciji Rusije oduzima pravo glasa, a Rusija isključuje iz vodećih tela PS SE.

Bez komentara

Dušan Spasojević nije želeo da govori o novom diplomatskom angažmanu.
- Ne mogu takva saznanja da komentarišem jer to nije u duhu dobre diplomatske prakse - kazao je za Kurir Spasojević.

Imenovanje
RODIĆ AMBASADOR
U AZERBEJDŽANU

Bivši ministar odbrane Nebojša Rodić postavljen je za ambasadora Srbije u Azerbejdžanu, a Darko Tanasković za ambasadora Srbije pri Unesku u Parizu, prenosi Beta. Ukaze o postavljenju potpisao je 11. septembra predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

 

ČINJENICE
Sve afere Dušana Spasojevića

- bez dozvole tvitovao i komentarisao nemire u Turskoj
- kućnu pomoćnicu unapredio u konzularnog radnika
- na letovanje s porodicom putovao službenim autom

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...