Srbija čini sve da organizuje izbore na Kosmetu

Srbija čini sve da organizuje izbore na Kosmetu

Politika -
Postoje izvesni problemi vezani za lokalne izbore, ali su srpske institucije opstajale i u ranijim periodima, kada nije bilo moguće održavanje lokalnih izbora, poručili Dačić i Bogdanović

BEOGRAD - Zamenik premijera Ivica Dačić i ministar za KiM Goran Bogdanović poručili su da Srbija čini ogromne napore da se 6. maja na celoj terotiriji Kosova i Metohiji održe parlametnarni izbori, iako kosovske vlasti nastoje da spreče njihovo održavanje.

Prema njihovim rečima, postoje izvesni problemi vezani za lokalne izbore, ali su i podsetili da su "srpske institucije opstajale i u ranijim periodima, kada nije bilo moguće održavanje lokalnih izbora".

"Želimo da organizujemo izbore u sigurnom okruženju i da niko zbog toga ne trpi. Naše institucije će svakako delovati na Kosovu i Metohiji", rekao je Bogdanović i naveo da vlada ima pravo da imenuje koordiantore i opštinska veća i da lokalne samouprave na taj način opstanu.

Dačić je podsetio da lokalni izbori nisu uvek bili sprovedeni na Kosovu, ali da su srpske institucije opstajale.

Zamenik premijera je rekao da Srbija treba da ima želju da izbora bude na celoj teritoriji države, ali je podsetio da kao i uvek do sada kada je reč o održavanju izbora na Kosovu ima problema, te da u narednom periodu treba tražiti rešenje kako bi izbori bili održani, uprkos tome što, kako je rekao, albanske vlasti nastoje da spreče održavanje svih izbora.

Dačić smatra da centralno pitanje nije održavanje lokalnih izbora, već pitanje da se i parlamentni održe na celoj teritoriji Kosova.

On je istakao da je neophodna saradnja sa međunarodnim organizacijama, koje mogu da pomognu da se izbori održe i u onim delovima gde je bez njih to nemoguće.

Bogdanović je naveo da se čine ogromni napori da se pre svega održe parlametnarni izbori na teritoriji celog Kosova i dodao da veruje da će tih izbora biti.

"Srbija stalno pregovara sa međunarodnim zvaničnicima, a naša želja i cilj je, eventualno održavanje i predsedničnih izbora, ukoliko budu raspisani", rekao je Bogdanović novinarima u Palati Srbije.

On je, nakon sastanka s porodicama srpskih policajaca iz Kosovskog Pomoravlja, koji su odlukom Vrhovnog suda Kosova pušteni iz pritvora u Prištini i Gnjilanu, rekao da se vlada drži Rezolucije 1244 jer je to, naglasio je, jedini dokument koji Srbiji garantuje kakva-takva prava na Kosovu.

Srpski policajci, koji žive u Kosovskom pomoravlju i rade u policijskim upravama u centralnoj Srbiji, bili su u pritvoru od 25. februara, kada su uhapšeni zbog sumnje da su podrivali ustavni poredak Kosova,

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track