SMENJEN ZBOG PREBIJANJA: Komandant niške Žandarmerije ćuti kao zaliven!

Razrešenje Senada Koštića

SMENJEN ZBOG PREBIJANJA: Komandant niške Žandarmerije ćuti kao zaliven!

Politika -
Podneto je i sedam krivičnih prijava protiv žandarma zbog brutalnog prebijanja brata premijera i njegove pratnje na dan Parade ponosa

BEOGRAD - Senad Koštić, komandant niškog odreda Žandarmerije, razrešen je juče dužnosti zbog incidenta u kojem su žandarmi pod njegovom komandom pretukli Andreja Vučića, rođenog brata premijera Aleksandra Vučića. Sedam krivičnih prijava podneto je juče protiv žandarma zbog brutalnog prebijanja i prekomerne upotrebe sile protiv Andreja Vučića i dvojice pripadnika Vojnobezbednosne agencije koji su ga obezbeđivali.Ćuti kao zalivenOsim toga, Koštić je, prema saznanjima Kurira, označen kao odgovoran za propuste tokom obezbeđivanja mitinga „Kosovo je Srbija“ 2008, kad su zapaljene ambasade SAD i Nemačke, saznaje Kurir.

Konačno sklonjen... Senad Koštić - Foto: Arhiva
Konačno sklonjen... Senad Koštić - Foto: Arhiva

Koštić juče nije odgovarao na pozive i poruke Kurira.Andrej Vučić i brat gradonačelnika Beograda Siniše Malog Predrag prebijeni su na dan Parade ponosa u Beogradu, koja je održana 28. septembra. Do sukoba je, kako se najpre tvrdilo, došlo zato što su Andrej Vučić i svi u njegovoj pratnji odbili da se legitimišu, što je premijer demantovao izjavivši da su njegovog brata počeli da tuku baš dok je držao ličnu kartu u ruci.Ubrzo se pojavio i snimak incidenta na kojem se vidi kako niška Žandarmerija zverski prebija Andreja Vučića i njegovo obezbeđenje i kako ga jedan žandarm udara po leđima, posle čega on pada na kolena.Gledali kako se muči Nekoliko dana kasnije u javnosti se pojavio još jedan snimak na kome se vidi da su niški žandarmi pustili Andreja da se pola sata previja u bolovima pre nego što su pozvali Hitnu pomoć i da su ga držali zarobljenog u haustoru iako im je rekao da mora na kliniku.Koštić je, kako je utvrdila radna grupa MUP, odgovoran i za paljenje ambasada 2008, pa je među devet policijskih funkcionera koji su napravili grešku u obezbeđivanju stranih predstavništava tokom mitinga. Tada je poginuo student Zoran Vujović, čije telo je izgorelo u američkoj ambasadi.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Kuribak nanjušioPENZIONERGeneral Mladen Kuribak je krajem septembra, neposredno pred završetak izveštaja, tražio i odmah dobio rešenje o penzionisanju kako bi izbegao smenu. Borivoje Tešić Stevan Bjelić tvrde da ništa nisu krivi.

KaznaSUSPENZIJEPetorica žandarma koja su prebila Andreja Vučića suspendovana su 1. oktobra, tri dana posle Parade ponosa. Suspendovani su žandarmi koji su neposredno ili komandno učestvovali u tom incidentu.

(S.O.D.)

ČinjeniceONI NISU ŠTITILI DIPLOMATSKA PREDSTAVNIŠTA- Borivoje Tešić, komandant Žandarmerije- Senad Koštić, (zamenik) komandant niškog odreda- Bojan Marković, komandant kraljevačkog odreda- Dragan Vasiljević, komandant beogradskog odreda- Zoran Rašković, načelnik Odeljenja za operacije u komandi Žandarmerije- Slobodan Vukolić, načelnik PU Beograd- Nikola Popovac, pomoćnik načelnika PU Beograd- Stevan Bjelić, general - Mladen Kuribak, general

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track